Томати ніколи не почорніють, і не вхопить фітофтора, якщо дати 1 ложку цього городнього “рятівника”

Фітофтора – це дуже небезпечне захворювання томатів, від якого дуже складно позбутися. Люди століттями шукали способи боротьби з цією хворобою і порятунку свого врожаю. Про один з них читайте далі.

Впоратися з фітофторою вам допоможе часниковий настій.

Якщо ви помітили перші ознаки захворювання, які проявляються у вигляді чорних плям на листі і плодах, відразу починайте вживати заходів. Інакше від хвороби, що поширилася, не буде порятунку, і вона перекинеться не тільки на інші кущі томатів, а й на інші рослини на вашій ділянці.

Для приготування часникового настою потрібно взяти 200 грамів часнику, подрібнити на м’ясорубці та залити п’ятьма літрами води. Ретельно перемішайте та залиште на кілька годин для настоювання. Потім процідіть рідину та відправте її в пульверизатор. Процедуру необхідно проводити у вечірній час, тому що томати вбирають вологу з листя найкраще вночі.

Городники розповіли, що робити, аби не почорніли томати на грядці
Городники розповіли, що робити, аби не почорніли томати на грядці

Можна зробити й інший, більш ефективний розчин для лікування томатів, але для його приготування потрібно більше часу. Подрібніть 400 грамів часнику, залийте трьома літрами води та залиште настоюватися на тиждень. Перед обприскуванням додайте трохи натертого мила та обробіть томати по листю з обох сторін, ретельно проходячи по стеблах. Ці розчини добре допомагають як у профілактиці, так і на початковій стадії захворювання рослин.

Основний догляд за томатами на городі включає регулярний полив, який слід проводити рано вранці або ввечері, уникаючи потрапляння води на листя рослин. Важливим аспектом є формування куща шляхом видалення пасинків, що сприяє кращому розвитку основних плодів та покращує провітрювання рослини. Не менш важливим є підв’язування томатів до опор, що запобігає заляганню плодів на землі та полегшує догляд за рослинами.

Застосовуючи ці прості поради, ви зможете ефективно боротися з фітофторою і захистити свій врожай томатів від цієї небезпечної хвороби.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини