Борна кислота – секретна хитрість проти хирлявих помідорів: як перетворити свій город на помідорний “оазис”

Томати часто можуть погано плодоносити з різних причин, зокрема через напад комах-шкідників, ураження захворюваннями або просто через нестачу якогось мікроелемента.

Якщо помітно, що у томатів відмирає точка зростання, молоде листя починає закручуватися, але не має ніяких ознак пошкодження, а прожилки темніють до коричневого або чорного кольору, це все свідчить про нестачу бору.

Також про дефіцит бору сигналізують деформація та засихання квіток, а також відростання великої кількості тонких та тендітних пагонів. Якщо вирішено підгодувати томати бором, слід бути обережними, тому що надлишок цього елемента негативно впливає на рослину, викликаючи утворення бурих плям, які з часом стають більшими, що призводить до загибелі ураженого листя.

Дефіцит бору найчастіше виникає через вимивання цього елемента під час тривалих та рясних дощів, через внесення гашеного вапна в ґрунт або через те, що культура, яка була посаджена до томатів, забрала собі всі корисні мікроелементи. Зазвичай такий ефект можна спостерігати після бобових культур, соняшнику, картоплі, моркви та буряків. Також дефіцит бору часто утворюється на піщаних, лужних та інших бідних ґрунтах.

Городники розповіли, як звичайна борна кислота рятує врожай томатів
Городники розповіли, як звичайна борна кислота рятує врожай томатів

Заповнити дефіцит бору можна за допомогою борної кислоти. Вона допомагає розсаді легше укорінитися, сприяє зростанню квіткових пензлів та утворенню бутонів, покращує зав’язуваність плодів, зміцнює імунітет томатів, що дозволяє рослині боротися з грибками та шкідниками. Також борна кислота прискорює дозрівання плодів.

Для приготування підгодівлі з борної кислоти необхідно розчинити 2 грами цієї речовини в 10 літрах води та поливати таким засобом томати під корінь. Для обприскування потрібно розчинити 10 грамів порошку в 10 літрах чистої води. Важливо враховувати, що борна кислота погано розчиняється, тому її спочатку слід залити невеликою кількістю окропу і тільки після цього змішувати з рештою води. Під корінь витрачається приблизно по 3-5 літрів на кожну рослину.

Під час обприскування слід обробляти квіткові китиці, не торкаючись листя. Правильне використання борної кислоти забезпечить томатам міцне здоров’я та багатий урожай.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини