Мій виноград дає врожай, як у Франції, бо підсипаю йому це “сіре золото”: простий лайфхак для солодких ягід

Під час активного зростання виноград особливо потребує певної кількості калію та фосфору. Для збагачення культури цими елементами ідеально підходить деревна зола.

Дуже важливо використовувати золу без додавання сторонніх предметів. Якщо в мангал чи багаття кидали сміття, така зола вже не придатна для підгодівлі.

Добриво можна робити не тільки з деревної золи, підійде ще зола з бур’янів та соломи. Зола з бур’янів або молодих деревних пагонів містить набагато більше калію. Стара деревина містить велику кількість кальцію, а бадилля картоплі просочене кальцієм на 30% більше, ніж звичайна деревина. У гречаній і житній соломі міститься багато калію та кальцію.

Найбільш збалансованою золою вважається продукт, отриманий із дуба. Такий тип золи є легкозасвоюваним для винограду і може живити культуру протягом найдовшого часу – до чотирьох років.

Садівники розповіли, чим підживити виноград
Садівники розповіли, чим підживити виноград

Золу можна використовувати в сухому вигляді, просто вносячи по 200 грамів порошку на кожен квадратний метр. Або ж із неї можна готувати підживлення. Для приготування потрібно розчинити 2 літри просіяної деревної золи в 8 літрах води, все ретельно перемішати та настояти протягом доби.

Потім розчин необхідно процідити через марлю, дати настоятися ще кілька годин і під час використання розбавляти один літр розчину 10 літрами чистої води. Для позакореневих підживлень необхідно 500 мл розбавити в 10 літрах води, також настояти і після цього перелити в пульверизатор та обприскувати рослини з усіх боків.

Після використання такого добрива виноград віддячить соковитим та солодким урожаєм. Однак, якщо виноград росте у лужному ґрунті, використовувати підживлення із золи не рекомендується.

Важливо пам’ятати, що правильне підживлення винограду сприяє його здоровому розвитку та забезпечує високу врожайність, роблячи плоди солодшими та більш соковитими.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини