Це добриво – справжній джекпот для помідорів та огірків: пре урожай, від якого гнуться столи і тріщать банки

Огірки та томати — це вимогливі культури, які потребують правильного догляду. Виростити їх без підгодівлі практично неможливо, адже вони будуть атаковані шкідниками та хворобами.

Проте далеко не всі дачники готові обробляти рослини хімікатами, які накопичують токсини та нітрати у плодах.

Добре, що є альтернативні народні способи захисту та підживлення. Одним із найефективніших є розчин молока, йоду та борної кислоти. Такий розчин містить величезну кількість корисних мікроелементів, що позитивно впливають на зростання огірків і томатів, забезпечуючи їх калієм, кальцієм, марганцем, фосфором та бором.

Перевагами такого підживлення є наявність лактози, яка вбиває та відлякує комах і інфекційні бактерії, створюючи на листі невидиму плівку. Молоко також є ефективним провідником поживних речовин із ґрунту до клітин рослини. Для підживлення використовується необроблене та розведене молоко, адже пастеризовані напої не підходять.

Рецепт такого розчину простий: на 9 літрів води додається 1 літр молока, 15 крапель йоду та один стакан розчину борної кислоти (1 чайна ложка речовини розводиться в стакані теплої води для повного розчинення). Огірки обприскуються цим розчином зверху, і якщо додати в розчин близько 50 г струженого мила, дощ не зможе змити захисну плівку з листя.

Агрономи поділилися потужним добривом для томатів та огірків
Агрономи поділилися потужним добривом для томатів та огірків

У червні-липні саме час обприскувати огірки таким розчином. Найкраще починати обприскування, коли на рослинах з’являються 5-6 листків. Така молочна обробка обов’язково потрібна перед холодним та дощовим літом, оскільки в цей період огірочки піддаються атакам борошнистої роси. Для захисту огірків необхідно ретельно обробляти листя з обох сторін, що також захистить від фітофтори, бактеріозу та гнилі.

Щоб уникнути опіків, йод слід розводити в м’якому співвідношенні, обприскуючи не тільки рослини, але й ґрунт біля кущів. Процедури слід проводити вранці або ввечері, коли немає прямих сонячних променів.

Замість молока можна використовувати сироватку, кефір або кисле молоко — будь-які продукти з невисокою жирністю.

Дотримуючись цих порад, ви зможете виростити здорові та продуктивні рослини, забезпечуючи їх природним захистом та підживленням.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини