Реально дієва схема для пасинкування перцю: добре, що подруга з села навчила, тепер рясний врожай точно буде

Пасинкування перцю – важлива процедура, яка сприяє отриманню якісного врожаю. Вона дає чимало переваг, зокрема, збільшує кількість зав'язей, робить плоди більшими, прискорює дозрівання врожаю тощо.

Пасинкування перцю допомагає рослині спрямовувати сили на формування основного стебла, що збільшує розмір та якість плодів. Проте ця процедура потрібна не завжди. Якщо на відкритому ґрунті на розсаді менше ніж 10 зав’язей, а самі перці невеличкі, то пасинкування не рекомендують проводити. Коли ж перці великі, мають дуже багато відгалужень та розростаються у різні боки, то пасинкування є необхідним для прискорення дозрівання плодів.

Терміни пасинкування перцю залежать від стадії розвитку рослини. Процедуру варто проводити, коли з’являються бічні пагони, а висота рослини досягає 30 см. До цього моменту перець лише набирає сили та енергію для плодоношення. Оптимальний час для пасинкування – червень, але найголовнішим орієнтиром є висота розсади.

Процедура пасинкування перцю починається з підготовки інструментів, зокрема, гострого секатора. На кущі перцю зазвичай видніються два-три головні пагони, які формують врожай. Усі нижні пасинки до першої розвилки потрібно прибрати тому, що вони уповільнюють розвинення скелетних гілок. Зрізи потрібно робити в один рівень зі стеблом, не залишаючи пеньочків, щоб запобігти процесам гниття. Також можна провести обробку фунгіцидом для додаткового захисту.

Як пасинкувати перець: дієві поради від експертів
Як пасинкувати перець: дієві поради від експертів

Пасинки слід обрізати разом із нижнім листям, діючи обережно, щоб не травмувати головне стебло. Видаляти потрібно ті пагони, що ростуть всередину, несформовані, маленькі та слабкі. Після пасинкування важливо оглянути скелетні гілки і обрізати ті пагони, на яких не сформувалися зав’язі. Після процедури мають залишитися два-п’ять пагонів для росту перців. Не можна проводити пасинкування на кущах, які вражені хворобами або є занадто слабкими.

Важливо також пам’ятати про час доби для проведення процедури. Пасинкування найкраще проводити ввечері, після заходу сонця та поливу розсади. Це допоможе запобігти обгоранню зрізаних частин рослини. Крім того, перед процедурою потрібно обробити інструменти антисептичними засобами, щоб уникнути зараження рослини хворобами.

Варто пам’ятати, якщо ви не впевнені у своїх силах та не знаєте, чи зможете якісно провести процедуру, краще вдатися до пасинкування лише кількох рослин для тренування. Це допоможе набути необхідного досвіду і уникнути помилок у майбутньому.

Популярне

Подібні новини