Одиниці городників знають цей секрет! Як обрізати полуницю та підживити, щоб і наступного року вродила

Варто знати, що закінчення сезону полуниці ще зовсім не означає, що городні роботи завершено. Дізнайтеся, як правильно доглядати за рослиною після плодоношення, щоб на наступний рік мати врожай.

У цій статті ви дізнаєтесь, коли саме слід провести обрізку полуниці після плодоношення та чим підживити її, щоб на наступний рік насолоджуватись рясним врожаєм.

Обрізку полуниці після завершення збору врожаю не рекомендують переносити на осінь. Найкращим рішенням буде зробити обрізку ягід, як тільки вона припинила своє плодоношення. Зокрема, рекомендується видалити хворі кущі та старі листки приблизно в середині серпня.

Щоб обрізати полуницю після плодоношення, перш за все потрібно видалити старе листя та вусики (якщо, звичайно, у вас не стоїть завдання розмноження кущів). Молоді листки краще не зачіпати. Проте, коли вже так сталося, що вони все-таки зачепились ножицями, то просто зріжте їх. Навіть, якщо після проведення цієї процедури у вас залишаться тільки одні стеблини, хвилюватися не варто, бо молоді листки ще матимуть час, щоб відрости до початку зими. Варто пам’ятати, що якщо вчасно не провести обрізку полуниці, то шкідники, котрі утворилися за увесь сезон в старому листі, зможуть з легкістю перелізти на свіжі молоді листочки.

Також не слід забувати наглядати за станом своєї грядки: видаляйте міжрядкові бур’яни та слідкуйте за молодими листочками. Коли побачите, що листки деформувалися та зморщилися, це може означати, що їх атакували шкідники і потрібно підготувати засоби для боротьби з ними.

Догляд за полуницею після плодоношення: експерти поділилися порадами
Догляд за полуницею після плодоношення: експерти поділилися порадами

Що стосується поливу полуниці, то тут все дуже просто. Після плодоношення буде достатньо поливати рослину один раз на тиждень, але рясно, щоб кущі відновилися та набралися нових сил.

Після завершення плодоношення полуницю не варто забувати підживлювати. З цією функцією досить непогано впораються кінський гній, перегній та коров’як. Після обрізки полуниці експерти не рекомендують добрива, у складі яких є хлор, бо полуниця взагалі його не переносить. Щоб приготувати засіб для підживлення полуниці, змішайте близько 10 літрів теплої води та 1 кілограм однієї з добавок, про яку ми вже писали вище (кінський гній, перегній або коров’як). Якщо зазначених добавок у вас немає, то як добриво можна використати курячий послід. Зазвичай одного відра з добривом буде достатньо приблизно на вісім кущів.

Ще одним засобом для підживлення полуниці після збору ягід є мідний купорос. Він активно бореться з різного роду хворобами полуниці, наприклад, гниллю, борошнистою росою та плямистістю. Для цього на 10 літрів води візьміть 2 столові ложки мідного купоросу та проведіть обприскування рослини в безвітряний і сухий день.

Популярне

Подібні новини