Обрізаю лаванду саме у цей час і встигаю до осені отримати ще одне цвітіння: сусідка не обманула!!!

Вчасно обрізана лаванда влітку допоможе вам отримати ще одне цвітіння до осені. Дізнайтеся в цьому матеріалі, коли саме та як правильно це зробити, щоб насолоджуватися її ароматним цвітом повторно.

Лаванда – неймовірно красива та невибаглива у догляді рослина, яка ще й достатньо довго дарує своє прекрасне цвітіння. Проте вона має важливий етап у своєму догляді – це обрізка. Розповідаємо далі, як саме варто провести цю процедуру влітку, щоб не завдати шкоди лаванді та насолоджуватися ще одним її цвітінням до осені.

Зазвичай експерти рекомендують проводити обрізку лаванди три рази: весною, осінню та літом. Як правило, найважливішою вважається обрізка, яку проводять навесні, а ту, що восени або влітку, можна уникнути. Проте, якщо ви ставите собі за мету насолодитися ще одним цвітінням цієї ароматної рослини, то ігнорувати повторну обрізку не варто. Краще проведіть її влітку після завершення першого цвітіння, приблизно в липні або серпні.

Для того, щоб провести правильну обрізку лаванди влітку, варто знати, що існує декілька сортів лаванди, котрі різняться виключно висотою, тривалістю цвітіння та кольором квітів. Саме тому експерти не виділяють особливих правил під час обрізки лаванди, і зазвичай ця процедура проходить таким чином: спершу потрібно видалити суцвіття, яке відцвіло, та стебла без листків. Це необхідно для того, щоб лаванда більше не витрачала свої поживні речовини на них, а також це допомагає прискорити ріст та ще одне цвітіння.

Експерти назвали час, коли слід обрізати лаванду після цвітіння
Експерти назвали час, коли слід обрізати лаванду після цвітіння

На наступному етапі слід орієнтовно на третину довжини зрізати верхівку кущів. Після цього обережно трішки підправити стрижку таким способом, щоб кущику надати форму кулі. Ця форма кущів допомагає знизити шанс утворення грибкового захворювання, а також покращує циркуляцію повітря всередині куща.

Крім того, якщо процедуру обрізки не проводили 2 чи 3 роки, то рекомендується підстригти трішки більше, ніж на третину. Проте потрібно слідкувати за тим, щоб не перестаратися, бо таким чином можна зачепити у стеблі судинні пучки або ж порушити харчування куща, що в результаті може призвести до загибелі рослини.

Найкраще проводити обрізку лаванди вдень, при не дощовій погоді, за допомогою чистих та гострих садових ножиць або секатора. Після завершення процедури рослину варто полити і, при можливості, внести підживлення для росту та відновлення.

Популярне

Подібні новини