Картоплю не підкормлюю, а врожаю на 365 днів потім вистачає: бульби великі і крохмальні. В чому мій секрет?

Картопля – одна з найпопулярніших культур на городніх ділянках. Але як забезпечити себе високим врожаєм навіть без підживлення? У цій статті ми зібрали для вас найкращі поради.

Перш за все, для того щоб забезпечити високий рівень врожайності, слід ретельно обрати насіння. Картопля – невибаглива культура, тому може багато років поспіль рости на одному й тому самому місці. Але з часом вона має здатність вироджуватися, що в результаті призводить до зниження рівня врожайності. Під час вибору сорту варто пам’ятати, що їх існує декілька видів, зокрема ранній, середній та пізній. Рекомендовано висаджувати 40% раннього сорту, 35% середнього та 25% пізнього.

Наступне, що впливає на рівень врожаю, – це термін посадки. Наприклад, під час теплої погоди проростання картоплі відбувається приблизно за 2 або 3 тижні, у той час як при холодній – за 3 або 4. Сповільнений розвиток є причиною того, що рослини формують сильну кореневу систему, тому врожайність при цьому покращується. Саме через це експерти радять саджати картоплю, як тільки вже дозволяє ґрунт. Крім того, саме рання посадка зменшує ймовірність того, що на бульбах почне з’являтися фітофтора.

Експерти розповіли, як отримати рясний врожай картоплі
Експерти розповіли, як отримати рясний врожай картоплі

Також значення має і спосіб посадки. Наприклад, як стверджують експерти, саме під час посадки картоплі в гребенях можна досягти вдвічі більшого врожаю, ніж за допомогою традиційного способу. Мінеральні добрива та перегній рекомендується вносити під кожну бульбу, а не розкидати їх на всю поверхню. Це необхідно для того, щоб не спровокувати ріст бур’янів.

Як харчування для картоплі можна використовувати 1 столову ложку золи та комплексне добриво, а також одну жменю перегною. Картоплю рекомендують саджати на глибині від 12 до 15 сантиметрів, найкраща густота посадки становить приблизно 350-400 кущів на одну сотку. Тому необхідно дуже розумно розрахувати саму відстань між бульбами та ширину між рядами. Проте не рекомендується робити ширину міжрядь меншою за 0,5 метра.

Окрім того, не слід забувати, що найбільшої шкоди картоплі завдають колорадські жуки та фітофтора. Саме тому слід проводити ретельну обробку від цих шкідників та хвороб.

Популярне

Подібні новини