Цим секретам правильної підготовки погребу для зберігання врожаю мене навчив дідусь: ніякого конденсату

Безсумнівно, льох вважається одним із кращих місць для зберігання фруктів та овочів на зиму. Проте він потребує ретельного догляду. Дізнайтеся у цьому матеріалі, як його правильно підготувати.

Як стверджують експерти, льох краще підходить для зберігання врожаю на зиму, оскільки у ньому нижча температура, незалежно від пори року, вона наближається до нуля. Саме завдяки цьому овочі, фрукти та інші продукти, знаходячись там, не втрачають свій смак та корисні властивості. Проте з часом у льоху можуть з’явитися деякі проблеми, зокрема гризуни, цвіль або ж підвищена вологість. Пропонуємо розглянути їх більш детально.

Як уберегти льох від нападу гризунів?

Спершу слід ретельно оглянути повністю все приміщення, щоб знайти місця, через які гризуни можуть пробратися усередину льоху. Якщо є такі місця, то їх рекомендується закласти за допомогою цементного розчину. Зверніть увагу, що ці шкідники можуть потрапити у льох також через вентиляційний отвір. У цьому випадку можна закрити його за допомогою металевої сітки. Для того, щоб відлякати гризунів, варто розмістити ультразвукові пастки, котрі завдяки своїм звуковим сигналам здатні з легкістю відлякувати мишей. Крім того, цим небажаним гостям вкрай не подобаються запахи деяких трав (чорнокорінь, пижмо) та нафталіну. Тому рекомендується в приміщенні розмістити пучечки з даних рослин.

Як правильно підготувати льох для зберігання врожаю: корисні поради
Як правильно підготувати льох для зберігання врожаю: корисні поради

Як прибрати в льоху цвіль?

У цьому випадку першим кроком варто спершу за допомогою щітки видалити скрізь цвіль, а потім обробити чисті поверхні. Для цього можна приготувати розчин на основі мідного купоросу. Для цегляних стін варто застосовувати 5% засіб, а для дерев’яних – більш “потужний” 10%. Його можна наносити за допомогою пензлика, валика або пульверизатора. Після завершення обробки льох обов’язково слід провітрити. Також не менш дієвим засобом для обробки від цвілі є розчин марганцівки. Рекомендується провести процедуру, а потім все дуже добре просушити.

Як боротися з підвищеною вологістю?

Для початку необхідно прибрати все сміття, котре залишилося ще з попереднього року. За можливості винесіть на вулицю усі ящики, кошики, стелажі, полиці тощо. Це допоможе їм швидше висохнути. Для проведення дезінфекції можна обробити усі поверхні за допомогою розчинів формаліну або мідного купоросу. Також варто добре провітрити льох, щоб позбутися запаху вологості. Для підтримки нормального рівня вологості експерти рекомендують розмістити у різних місцях приміщення ємності, наповнені сіллю та вугіллям. Окрім того, допоможе підсушити стіни їх побілка за допомогою вапна.

Популярне

Подібні новини