Старенька бабуся-сусідка поділилася секретом, як прибрати шкідників та хвороби зі смородини: ефект вразив

Смородина відома своїм високим вмістом вітамінів та корисних речовин. Проте шкідники та хвороби можуть суттєво знизити її врожайність. Дізнайтеся про ефективні методи, як "оздоровити" рослину.

Для того щоб насолоджуватися смачним врожаєм смородини, потрібно час від часу перевіряти її на наявність шкідників та хвороб, оскільки вони здатні досить суттєво ослабити її або ж і взагалі повністю знищити рослину. Тому для того, щоб ефективно прибрати цю “напасть”, варто спочатку за певними ознаками визначити, чим саме рослина хворіє, а вже потім підбирати дієвий засіб.

Однією з досить популярних хвороб смородини є борошниста роса. Найчастіше вона вражає рослину вже після завершення періоду цвітіння. Її легко розпізнати, оскільки зелень смородини набуває білуватого відтінку, починає з’являтися видимий наліт, немовби листя присипане тонким шаром борошна. Якщо не вжити заходів, то тоді наліт стає густішим та поетапно змінюється на темного кольору плями, при цьому вражаючи не тільки листя, але й плоди.

Для боротьби з цією хворобою необхідно восени зібрати опале листя, а потім його знищити. Після цього рекомендується провести обробку кущів за допомогою фунгіцидів, наприклад, топазом, фітоспорином тощо.

Ці прості, перевірені роками кроки неодмінно допоможуть "оздоровити" смородину
Ці прості, перевірені роками кроки неодмінно допоможуть “оздоровити” смородину

Ще одна поширена хвороба цієї рослини – сіра гниль. Її головна ознака – великі плями бурого кольору, котрі пізніше перетворюються на темно-сірого кольору огидну на вигляд плісняву. Захворювання поширюється на всю рослину, особливо на плоди. Для боротьби з цим захворюванням необхідно видалити уражені ділянки та обробити кущі препаратами, у складі яких є мідь.

Наступна хвороба, яка вражає рослину – антракноз. Після зараження на листках починають утворюватися рожевого або яскраво-червоного кольору плями. Разом із цим забарвленням починають формуватися горбики, листя починає в’янути, а згодом опадати. Для лікування слід видалити та знищити уражені ділянки, а потім обробити в середині літа за допомогою фунгіцидів.

Також рослину може атакувати смородинна попелиця. Для боротьби з шкідниками рекомендується проводити навесні обприскування за допомогою “Актари” чи іншим схожим препаратом. Крім того, до гілок смородини можна прикріпити бадилля помідорів, оскільки їхній запах здатний відлякувати попелицю.

Популярне

Подібні новини