А я все не могла зрозуміти, чому тісто “гливке”: 10 помилок, яких слід уникати при випіканні піци

Приготування домашньої піци – це чудовий спосіб насолодитися смачною і недорогою їжею. Але щоб зробити її дійсно смачною, важливо дотримуватися кількох простих правил. 

Від тіста до начинки і випікання – ось 10 помилок, яких варто уникати при самостійній випічці піци.

1. Неправильний порядок додавання інгредієнтів

Ваше тісто для піци залежить від порядку, в якому ви додаєте інгредієнти. І правильне тісто починається з активованих дріжджів. Спочатку розчиніть дріжджі в теплій воді з дрібкою цукру та дайте їм постояти 15 хвилин. Потім змішайте з борошном, повільно додайте води, а в кінці й солі.

Сіль уповільнює бродіння, тому додавайте її в кінці. Натомість сухі дріжджі можна змішати з борошном одразу.

Кулінари назвали 10 помилок, яких слід уникати при випіканні піци
Кулінари назвали 10 помилок, яких слід уникати при випіканні піци

2. Надмірна кількість дріжджів

Багато новачків думають, що більше дріжджів роблять тісто кращим, допоможуть йому піднятися. Насправді ж лише невелика кількість дріжджів потрібна для якісного бродіння. Чим повільніше відбувається бродіння, тим смачніше буде тісто. Дотримуйтеся рекомендованої кількості дріжджів.

3. Неправильне розминання тіста

Добре розминання тісту важливе для розвитку клейковини, що надає піці потрібну текстуру. Тому розминати треба не замало, але й не забагато.

Замішуйте тісто протягом 10 хвилин, поки воно не стане гладким, еластичним і злегка липким. Ви можете перевірити тісто, використовуючи “віконний тест”: розтягуйте тісто між пальцями – воно має бути прозорим без розривів.

Після цього не забудьте дати тісту відпочити годину-півтори.

4. Тонке розкачування тіста

Шанувальники піци можуть сперечатися щодо правильної товщини тіста, однак тонке тісто не забезпечить міцної основи.

Рівномірно розкачайте його до товщини близько 2 сантиметрів. А ще краще, щоб тісто не зсувалося і залишалося повітряним, спробуйте розтягувати його руками. Досвідчені піцайоло навіть підкидають тісто в повітря для досягнення ідеальної текстури.

5. Використання звичайного борошна

Якщо ваша піца набуває дивної форми, можливо, ви використовували звичайне борошно замість борошна для піци. Використовуйте для тіста спеціальне борошно типу “00”, тобто борошно з м’яких сортів пшениці, яке є найбільш очищеним і максимально подрібненим.

Звичайне борошно може змінити текстуру тіста та зробити його менш еластичним.

6. Холодні інгредієнти для начинки

Холодний соус для піци та сир прямо з холодильника? Це одна з найпоширеніших помилок під час приготування піци, адже холодна начинка на тісті впливає на час випікання і призводить до нерівномірного пропікання.

Тому намагайтеся використовувати інгредієнти кімнатної температури.

Кулінари назвали 10 помилок, яких слід уникати при випіканні піци
Кулінари назвали 10 помилок, яких слід уникати при випіканні піци

7. Надмірна кількість начинки

Занадто багато начинки робить основу м’якою і вологою, а не хрусткою, і також впливає на рівномірність прогрівання. Вибирайте кілька начинок, які добре поєднуються за смаком і текстурою. Окрім того, за необхідності попередньо обсмажте овочі, щоб зменшити їхню вологість.

Усю начинку рівномірно розподіліть по піці та подумайте про порядок: спочатку основа (наприклад, томатний соус), потім начинка, а потім трохи сиру, щоб усе трималося разом.

Тут теж є важливий момент: не кладіть на піцу більше сиру, ніж потрібно. Занадто багато сиру просочує скоринку жиром, і його вага може призвести до того, що основа розвалиться.

8. Неправильний розігрів духовки

Завжди розігрівайте духовку до максимальної температури перед випіканням піци. Якщо ви використовуєте камінь для піци, поставте його в духовку, поки вона розігрівається, щоб камінь був гарячим при випіканні.

9. Втрата відчуття часу

Регулярно перевіряйте піцу під час випікання, адже різниця у часі між ідеально пропеченою та підгорілою стравою невелика. Тонкі піци потребують високої температури та коротшого часу випікання, ніж товстіші.

10. Бажання поласувати одразу

Ми розуміємо: важко втриматися від спокуси негайно з’їсти шматочок запашної піци. Але не варто! Окрім того, що ви можете обпектися гарячим сиром, ви можете  зіпсувати страву.

Дайте піці відпочити кілька хвилин після випікання. Це дозволить сиру застигнути, запобігаючи сповзанню начинки, та покращить смак.

Популярне

Подібні новини