Ваш сад – “райський куточок” для бджіл і метеликів: як правильно вирощувати красиву ехінацею на ділянці

Хочете перетворити свій сад на справжній рай для бджіл і метеликів? Ехінацея стане ідеальним рішенням, яке не лише прикрасить ваш сад довговічними кольорами, але й привабить корисних запилювачів.

Ехінацея розпочинає цвісти в липні, надаючи саду додатковий шарм наприкінці літа, якраз тоді, коли деякі весняні та ранньолітні квіти прощаються з садом до наступного року. Її яскраві і тривалі квіти не лише радують око, але й приваблюють бджіл і метеликів.

У повному розквіті вони створюють привабливе видовище, яке виглядає так, ніби їх було набагато важче виростити, ніж це було насправді. Вирощуйте ці квіти у правильному місці, і вони будуть прикрашати ваш сад в середині та наприкінці літа протягом багатьох років.

Різноманітність форм і кольорів

Ехінацеї відрізняються розмірами, формами і кольорами, що дозволяє підібрати саме те, що вам потрібно. Найвідоміша – висока пурпурова ехінацея “Магнус” з тонкими пелюстками, що звисають і відкривають помаранчево-коричневі шишки. Ці шишки і дали рослині прізвисько “шишкоцвіт” та роблять її привабливою для запилювачів.

Інші, такі як “Augustkönigin”, мають пласкіші квіткові голівки з жорсткішими, ширшими пелюстками, що робить їх схожими на гігантські маргаритки. Також ви можете обрати тонку і витончену ехінацею “Рallida”, вона ж ехінацея бліда. Її рожеві пелюстки звисають, наче стрічки.

Для яскравого зухвалого акценту спробуйте махровий сорт “Marmalade”, який виглядає як помаранчевий помпон, що приземлився на квітку.

Існують також двоколірні варіанти, такі як “Зелена заздрість” з лаймово-зеленими та рожевими відтінками, а також варіанти з насиченими кольорами, наприклад, полунично-червоний “Sombrero Salsa Red” та білий “White Swan”, що додадуть прохолоди до літнього саду.

Експерти розповіли, як правильно вирощувати ехінацею в своєму саду
Експерти розповіли, як правильно вирощувати ехінацею в своєму саду

Вирощування ехінацеї в горщиках

Низькорослі сорти ехінацеї, такі як “Golden Skipper” або “Cheyenne Spirit”, ідеально підходять для контейнерного вирощування. Вони дозволяють створити красиву композицію без великої кількості голих стебел. Високі ехінацеї також можна вирощувати в горщиках, якщо розмістити їх так, щоб квіти гармонійно поєднувалися з іншими рослинами в саду або служили акцентом біля входу.

Щоб забезпечити хороший дренаж:

  • змішайте компост John Innes з універсальним компостом у рівних частинах,
  • помістіть перевернутий пластиковий горщик на 5 сантиметрів над дренажним отвором горщика для квітки, щоб він не забивався,
  • додайте в компост велику жменю піску для кожного горщика, добре перемішайте,
  • посипте дно горщика ще піском,
  • після – підніміть горщик на ніжки для кращого дренажу.

Один кущ ехінацеї підійде для горщика шириною 30 сантиметрів.

Оптимальні умови для вирощування ехінацеї

Ехінацеї обожнюють літнє сонце, але не переносять зимову вологу. Для їхнього успішного вирощування потрібен добре дренований ґрунт і сонячне місце. Якщо у вас важкий глинистий ґрунт, контейнерне вирощування може дати кращі результати.

Експерти розповіли, як правильно вирощувати ехінацею в своєму саду
Експерти розповіли, як правильно вирощувати ехінацею в своєму саду

При посадці ехінацеї змішайте садовий компост з піском для поліпшення дренажу. Додайте шар піску або каміння й на дно посадкової ями, а також розсипте шар піску або каміння товщиною 5 сантиметрів по колу на відстані 20 сантиметрів від основи рослини. Це сприятиме дренажу, а також допомагатиме відлякувати слимаків та равликів.

Поливайте рослину регулярно в теплу літню пору протягом першого року, а далі рослина сама подбає про себе.

Якщо у вас маленькі рослини, вирощуйте їх у горщиках кілька тижнів, щоб вони підросли і були стійкішими до шкідників. Пересадіть їх у більший горщик, якщо той, в якому ви купили рослину, був повністю заповнений корінням.

Використовуйте ці поради, щоб зробити ваш сад справжнім райським куточком для бджіл і метеликів, насолоджуючись яскравим цвітінням ехінацеї впродовж багатьох років.

Популярне

Подібні новини