Як дізнатися, чи є на помідорах порча, коли вони чорніють: це не завжди фітофтора – “вроки” від злої сусідки

Томати покрилися чорними плямами і жодна підживка не допомагає... Ситуація поширена. Нумо розберемося, що ж могло трапитися з кущами та як це виправити.

Часто буває так, що абсолютно здорові, на перший погляд, кущі томатів враз покрилися темними плямами… Що ж це може означати? “Симптоми” підходять під опис як вершинної гнилі, так і фітофтори. То ж лікувати?

Чим відрізняється фітофтора від вершинної гнилі?

Як боротись із фітофторозом на помідорах – прості поради від досвідчених городників зі стажем
Городник розповів, як відрізнити вершинну гниль від фітофтори на томатах

Обидві хвороби проявляються у вигляді темних плям, але їхні причини та підхід до лікування значно відрізняються.

Вершинна гниль зазвичай починається з появи водянистих темних плям на нижній частині плодів. Спершу на плодах з’являються коричневі кола, які з часом переростають у чорні водянки. Основною причиною цього захворювання є дисбаланс водного режиму та брак кальцію в ґрунті. Томати можуть попсуватися через надмірні опади або просто неуважний полив.

Щоб запобігти цьому захворюванню, важливо контролювати, аби під кожен кущ не потрапляло понад 5 літрів води. Один з ефективних методів боротьби з вершинною гниллю — обприскування кущів розчином попелу. Приготування розчину достатньо просте: беремо 300 грамів золи. Її потрібно прокип’ятити протягом 30 хвилин у 2 літрах води, постійно помішуючи.

Далі настоюємо все протягом ночі, проціджуємо і доводимо до об’єму 10 літрів.

Поговоримо тепер про природу фітофтори. На відміну від вершинної гнилі, це — грибок, який вражає листя, стебла, а згодом, у запущеній стадії може перекинутися на плоди томатів.

Як боротись із фітофторозом на помідорах – прості поради від досвідчених городників зі стажем
Городник розповів, як відрізнити вершинну гниль від фітофтори на томатах

Перші ознаки хвороби з’являються у вигляді темних бурих плям на листі, які швидко розповсюджуються, спричиняючи загибель рослини. В умовах високої вологості та помірних температур інфекція може швидко поширюватися, перекидаючись навіть на картоплю, якщо та близько росте до помідорів.

У цьому випадку важливо негайно видалити заражені частини рослин і обробляти посадки спеціальними засобами для захисту від патогенних мікроорганізмів.

Популярне

Подібні новини