Дотримуюся 4 порад від садівників і клопоту не маю: як допомогти рослинам під час зміни клімату Важлива новина

З року в рік ми можемо спостерігати, як глобальне потепління впливає на нашу природу. І з року в рік наші сади стикаються з новими викликами: від сильної спеки до потужних дощів.

Однак до клімату, що потроху змінюється, ми можемо адаптувати свій сад чи город, обравши стійкі рослини та застосовуючи екологічні методи догляду. Ось кілька порад, які допоможуть вам підтримати свої рослини, створити оптимальні умови для їхнього зростання та зменшити використання води.

Стійкі фрукти та овочі

Для підвищення стійкості вашого саду до сухих днів, розгляньте можливість посадки рослин, які менш вимогливі до води та догляду. Також обирайте рослини, які природно адаптовані до вашого ґрунту і клімату. Наприклад, лаванда або деревій добре витримують спеку і потребують лише мінімального поливу після посадки.

Садівники дали 4 поради, як допомогти рослинам під час зміни клімату
Садівники дали 4 поради, як допомогти рослинам під час зміни клімату

В умовах спеки деякі фруктові дерева, такі як груші та яблуні, можуть страждати від втрати листя та зменшення врожайності. Якщо це про ваші ділянки, тоді краще вибрати рослини, більш стійкі до високих температур, наприклад, абрикоси, оливкові дерева, виноград, суничник або ліщину.

Серед городини, яку можна висаджувати в очікуванні спеки, хорошим вибором будуть багаторічні рослини, які легкі у вирощуванні та дозволяють отримати автономний й стійкий город. Серед них, наприклад, артишок, ревінь або топінамбур, які показують високу стійкість до складних кліматичних умов.

Економія води

Як розповів спеціаліст із садівництва Томас Аламі, у періоди спеки поливати сад краще рідше, але щедріше.

Краще додавати воду рідше, наприклад, один або два рази на тиждень, і у великих кількостях,
– розповів він.

Поливати рослини потрібно безпосередньо біля основи, щоб коріння шукало вологу глибше, де воно менш чутливе до спеки, а не витрачати воду на змочування листя. Влітку краще поливати ввечері після 20:00, коли ґрунт менше прогрітий.

Ось ще декілька порад, що можуть допомогти поливати ваші рослини відповідально та з економією води:

  • Спробуйте додати органічний матеріал до ґрунту для покращення його здатності утримувати воду. Ви можете мульчувати рослини мертвим листям, деревною стружкою, додавати органіку, щоб збагатити землю гумусом, який виконуватиме роль губки.
  • Збирайте дощову воду для поливу, використовуючи колектори, розташовані під водостічними трубами.
  • Можна використовувати для поливу рослин й воду, яка залишилась після ополіскування овочів чи приготування їжі, якщо вона не приправлена.
  • Нарешті, Томас Аламі рекомендує регулярно розпушувати грунт, оскільки “це покращує проникнення води”.
Садівники дали 4 поради, як допомогти рослинам під час зміни клімату
Садівники дали 4 поради, як допомогти рослинам під час зміни клімату

Сприяння інфільтрації

Для уникнення затоплень під час сильних дощів важливо сприяти проникненню води в ґрунт. Для цього в організації простору ділянки уникайте використання водонепроникних матеріалів, таких як бетон і асфальт.

Натомість обирайте пористі покриття або плити з рослинністю, які дозволяють воді проникати в землю.

Вдумливе планування саду

Надати додатковий захист своїй зелені від спеки можна й прийнявши “принцип лісу”. Для цього варто саджати рослини різних рівнів – від дерев до кущів і трав – ближче одна до одної й різними шарами так, щоб вони затінювали одна одну. Також ви можете створити тінь для рослин за допомогою парасольок або інших укриттів.

А щоб допомогти вашому газону витримати суху погоду, бажано збільшити висоту стрижки та косити лише його частину.

Застосовуючи ці екологічні підходи, ви зможете підтримати здоров’я ваших рослин і мінімізувати вплив змін клімату на ваш сад.

Популярне

Подібні новини