Дайте чарівному букету друге життя: чи варто пробувати саджати зрізані квіти та чи вартує це зусиль

Ви отримали в подарунок чарівний букет троянд і зітхаєте через те, що він неминуче зів'яне? Насправді є спосіб дати цим квітам друге життя у вашому саду. 

На перший погляд, ідея пересадити вже зрізані квіти в сад здається неможливою. Однак насправді деякі з цих квітів можна висадити, і вони зможуть знову зацвісти. Як це зробити? Розкриємо секрет.

Метод, який дозволяє здійснити це – живцювання. Все, що вам потрібно зробити, це змусити рослину пустити коріння. Після вкорінення ж квітку можна буде пересадити на клумбу або в горщик, де вона може перетворитися на новий кущ, ліану або чагарник.

Експерти розповіли, як правильно саджати зрізані свіжі квіти
Експерти розповіли, як правильно саджати зрізані свіжі квіти

Як живцювати зрізані квіти

Передусім зазначимо, що тут є два ключі до успіху. По-перше, вам потрібно обрати квітку, яка підходить для живцювання та виживе у вашому саду. Уникайте однорічників або екзотів, а натомість зупиніть свій вибір на трояндах, хризантемах, гортензіях, азаліях або жимолостях.

По-друге, найкраще живцювати восени або взимку, причому в приміщенні: щоб живці добре вкорінювалися, їм потрібна температура від 20 до 25°C.

Отже, отримавши букет, дайте йому постояти вдома 2–3 дні, щоб ви могли ним насолодитися, а потім переходьте до живцювання. Дотримуйтесь наступних кроків:

  1. Виберіть кілька стебел довжиною 10–15 сантиметрів, кожне з яких має мати 3 вічка.
  2. Зріжте квітку і нижнє листя, залишивши лише два верхніх листки, щоб зменшити транспірацію і не виснажувати рослину. Якщо живцюєте троянду, видаліть шипи з нижньої частини стебла.
  3. Занурте основу стебла в гормон для живцювання, щоб підвищити шанси на успіх.
  4. Пересадіть живець у горщик з дренованим субстратом або сумішшю ґрунту і піску.
  5. Накрийте горщик пластиковою пляшкою, поліетиленовою плівкою або скляним дзвоником для створення парникового ефекту.
  6. Поливайте регулярно: ґрунт повинен залишатися вологим, але не мокрим.

Коли можна пересаджувати живці?

Через два-три місяці з’являться нові листочки, що свідчитиме про успішне вкорінення живця. Тоді можна пересадити рослину в сад, якщо погода відповідна – якщо за вікном ще прохолодно, тримайте живці в горщиках або під склом. Зауважимо, що живці можна висаджувати безпосередньо в ґрунт з квітня-травня.

Викопайте яму, що удвічі більша за горщик, і пересадіть туди рослину, залишивши достатньо простору для її розвитку. Однак при пересадці будьте обережні, адже коріння молодих живців дуже крихке! Уникнути ризиків пошкодити коріння під час пересадки ви можете, якщо використовуватимете біорозкладні горщики для живців.

Завдяки цьому методу на ваш букет зі зрізаних квітів чекає нове життя. З часом він тішитиме ваше око довше, перетворившись на пишні кущі троянд або гортензій.

Популярне

Подібні новини