Це не фітофтора та не вершинна гниль: чому на помідорах у серпні утворюються чорні “кришки”, як виправити це

На верхівках помідорів стали з'являтися підозрілі чорні кришки, а засоби від вершинної гнилі вже не допомагають? Розповідаємо, що могло трапитися з кущами.

Томати стали раптово чорніти, хоча й полив нормальний, і дні спекотні. Часто при появі таких симптомів виникає паніка, адже перша думка – це фітофтора або вершинна гниль. Однак, все не так просто. Скоріше за все до вас на грядку навідався сажистий грибок.

Це дуже шкідлива патогенна бактерія, яка харчується плодами, але не проникає всередину них, на відміну від вершинної гнилі. Його чорний наліт з’являється на поверхні помідорів і є результатом його життєдіяльності. Ця “болячка” частіше за все з’являється восени, коли на грядках багато опалого листя. Бактерії зимують у ґрунті, а з настанням тепла настає їх зірковий час.

Городник розповів, як вилікувати сажистий грибок на томатах

Цікаво, що грибок може тривалий час не проявлятися ні весною, ні в перші місяці літа, а потім раптово дебютувати у серпні.

Причинами появи є підвищена вологість у поєднанні з високими температурами. Загущені бур’янами або щільною посадкою кущів грядки також сприяють цій недузі. Важливо зазначити, що грибок може з’являтися на помідорах після сонячних опіків або внаслідок діяльності попелиці, яка залишає липкі сліди на рослинах.

Якщо на ваших томатах з’явилися чорні кришки, необхідно негайно діяти, аби не втратити врожай. Спочатку необхідно видалити заражені плоди та листя, щоб запобігти подальшому поширенню грибка. Важливо не кидати їх у компост і не класти на землю, аби бактерії не множилися далі.

Як боротись із фітофторозом на помідорах – прості поради від досвідчених городників зі стажем
Городник розповів, як вилікувати сажистий грибок на томатах

Коли ви бачите 2-3 плоди з цією “бякою”, можна обробити кущі вручну. Наприклад, м’якою ганчіркою, змоченою у розчині соди, можна обережно протерти плоди, де потенційно може з’явитися ця чорнота.

Інший ефективний метод – це обприскування рослин розчином на основі 150 грамів господарського мила, 5 г мідного купоросу та 1 літра води. Отриманим розчином обробляють усю рослину, включаючи листя з обох сторін, що допоможе вбити мікроорганізми і зупинити їхній розвиток.

Популярне

Подібні новини