Роблю так щороку, і теплиця “ломиться” від зелені: хитрощі обігріву, які збережуть врожай у морозні дні

Рослини потребують не лише води, але й певної кількості тепла для нормального росту, незалежно від пори року. Щоб вони пережили зиму, температура в теплиці має підтримуватися на достатньому рівні. 

Тож щороку варто дбати про теплицю так, щоб вона була переповнена зеленню навіть у найсуворіші зимові дні. Ось кілька хитрощів, які допоможуть зберегти врожай в морозну погоду.

Способи збереження тепла у теплиці

Залежно від розміру вашої теплиці і бюджету, є кілька економічних і ефективних способів зберегти тепло.

Перш за все, потрібно подумати про її розташування. Розмістіть теплицю на сонячному боці, якомога далі від протягів, щоб сонячні промені природним чином її обігрівали.

Садівники підказали 15 способів обігріти теплицю
Садівники підказали 15 способів обігріти теплицю

Ви також можете мульчувати рослини, що ростуть у ґрунті, щоб зберегти землю теплішою. Наприклад, можна використовувати солому для рослин, що ростуть не лише на землі, а й в горщиках.

Перевірте, чи добре ізольована, чи герметично закрита теплиця. Це важливо не лише, щоб довше утримувати тепло, а й щоб уникнути високого рівня вологості або протягів між погано розміщеними або нещільними з’єднаннями. Перевірте, чи добре зачиняються дверцята.

Допомогти зберегти тепло також можуть:

  • Листи полістиролу. Покладені на землю, вони запобігають поширенню повітря до коріння рослин та ізолюють їх від холоду або морозу.
  • Бульбашкова плівка. Садівнича бульбашкова плівка, розміщена вздовж стін з внутрішньої сторони та на даху, буде діяти як ізоляція, запобігаючи проникненню повітря та забезпечуючи більшу стійкість до ультрафіолетових променів.
  • Відповідне покриття. Поліетиленовий брезент, встановлений уздовж внутрішньої стіни, також може підтримувати температуру в теплиці на рівні з навколишнім середовищем.
  • Жалюзі. Розташовані зовні більшу частину часу, з настанням темряви жалюзі можна опустити, щоб зберегти тепло всередині. Все, що вам потрібно зробити, це підняти їх на наступний день, щоб рослини могли отримати користь від світла, яке є менш доступним в холодну пору року.
  • Картон. Якщо ваші рослини знаходяться в горщиках або діжках, ви можете помістити їх в картонні коробки, щоб захистити їх від холодного повітря.
  • Зимовий фліс можна використовувати не тільки для рослин у саду, але й для рослин у теплиці. Ви можете загорнути в нього горщики для кращої ізоляції.
  • Каміння або галька. Для утеплення теплиці також можна використовувати теплозберігаючі матеріали. Це стосується каменю, теракоти, гальки або навіть цегли, які, будучи розміщеними на сонці, діють як радіатори, утримуючи тепло і поширюючи його навколо протягом декількох годин.
  • Чорні контейнери. Чорний колір відомий тим, що поглинає тепло, зокрема сонячне. Ви можете розмістити елементи цього кольору (банки, горщики, каміння тощо) в чотирьох кутах теплиці, щоб тепло поширювалося поступово і рівномірно в міру згасання світла.
    Компост. Якщо у вашій теплиці є місце, компост, окрім своєї основної функції, може також виділяти тепло вночі.

Яке опалення поставити в теплиці?

Спосіб підтримання достатньої температури всередині теплиці протягом зимових місяців залежить від потреб рослин і розміру самого приміщення. Бажано інвестувати в рішення, які іноді є трохи дорожчими, щоб досягти оптимальних результатів у підтримці рослин у хорошій формі.

Садівники підказали 15 способів обігріти теплицю
Садівники підказали 15 способів обігріти теплицю

Існує кілька різних типів обігрівачів, які можна використовувати в теплиці, і щоб обрати найкращий – найкраще звернутися за допомогою до професіонала. Він підкаже, яке рішення найкраще підходить для вашої теплиці і де встановити обладнання, не наражаючи на небезпеку рослини або фундамент.

Ось основні типи опалення:

  • Опалення гарячою водою. Підключені до системи центрального опалення будинку, вертикальні або підлогові труби безперервно розподіляють тепло, що генерується гарячою водою,
  • Електричне опалення. Тепловентилятори, інфрачервоні обігрівачі або нагрівальні килимки тощо – хороше рішення, але слід враховувати витрати на електроенергію та можливі блекаути.
  • Газове опалення. Ефективне як індивідуальне, так і централізоване. Балонний пропан – популярний вибір для догляду за рослинами. Однак не забувайте про заходи безпеки!
  • Масляне опалення. Парафінові обігрівачі підходять для невеликих теплиць (близько 5 м²) і витривалих рослин.
  • Сонячне опалення. Фотоелектричні панелі на даху допомагають зберігати тепло, накопичене протягом дня.
  • Нагрівальний килимок. Захистить горщики від замерзання і забезпечить рівномірну температуру. Для роботи потрібна електрична розетка.

Однак турбуючись про збереження достатньої температури в теплиці, не забудьте й про природну вентиляцію, щоб рослини отримували достатньо свіжого повітря щодня.

З правильним підходом до обігріву теплиці ви зможете не тільки зберегти, але й збільшити кількість здорових і продуктивних рослин навіть у найхолодніші місяці року. Використовуючи ці поради і підбираючи оптимальні рішення для обігріву та ізоляції, ви забезпечите рослинам комфортні умови для росту і розвитку.

Популярне

Подібні новини