Чому постійно хочеться солодкого і борошняного: з цих 10 причин 1 точно буде “про вас”. Розбираємося

У вас 100% бувало так, що ні-ні, а хочеться з'їсти цукерочку на ніч або круасанчик. Чому нас тягне на солодке і що можна з цим зробити, аби не набирати зайві кіло?

Як же приємно “заточити” під улюблений серіал щось солоденьке, а як же гарно після обіду на десерт до кави взяти тістечко! Цікаво, що з кожним роком людство все більше і більше споживає цукрів, але цьому можна протистояти, адже причини того, що нам хочеться поглинати кондитерку лежать просто на поверхні.

Одна з основних полягає в недостатньому рівні енергії та глюкози в організмі. Після тривалого дня або інтенсивної розумової діяльності запаси полісахаридів вичерпуються, і тіло сигналізує про потребу у швидкому джерелі енергії. Цукор, який миттєво підвищує рівень глюкози в крові, стає тим магічним порятунком, який допомагає відновити сили. Проте це лише верхівка айсберга.

Неймовірно пухкий пиріг всього лише за 20 хвилин
Чому постійно хочеться солодкого: експерти назвали 10 неочевидних причин

Якщо копнути глибше, бажання поїдати цукерки, пончики може бути пов’язане з дефіцитом важливих мікроелементів, таких як хром і азот. Перший є ключовим елементом для підтримання стабільного рівня глюкози в крові та зниження інсулінорезистентності. Недостатня кількість цього компоненту може викликати сильне бажання вживати продукти, які швидко підвищують рівень цукру. Важливо включити в раціон продукти, багаті на хром, такі як риба, яловича печінка, броколі та буряки.

Азот також відіграє важливу роль у функціонуванні організму. Він входить до складу нуклеїнових кислот і білків, що впливають на імунну, нервову та серцево-судинну системи. Дефіцит нітрогену може призвести до порушень цих систем, що проявляється у вигляді постійної тяги до солодкого. Продукти, такі як цибуля та листова зелень, є чудовими джерелами азоту.

Кулінар розповів, як правильно зробити тертий пиріг вдома
Чому постійно хочеться солодкого: експерти назвали 10 неочевидних причин

Недостача сну є ще одним важливим фактором, який може спричиняти бажання під’їсти кондитерку на ніч. Під час сну організм відновлюється та накопичує енергію. Якщо ви регулярно не досипаєте, тіло намагається компенсувати брак енергії через солодке, яке на короткий час підвищує рівень глюкози і дарує відчуття бадьорості.

Крім того, стресові ситуації також підвищують тягу до солодкого. Під час того, як ми нервуємо, рівень кортизолу зростає, що стимулює апетит і змушує шукати швидкі джерела задоволення, такі як шоколад або тістечка. Крім цього, організм підсвідомо шукає джерело ендорфіну, які і приносять кондитерські вироби.

Інтенсивні розумові та фізичні навантаження також можуть виснажити запаси енергії. Довга робота за комп’ютером, підготовка до важливих іспитів чи тривалі фізичні вправи виснажують організм і знижують рівень глюкози. А ось бажання з’їсти шматок вершкового торта може вказувати на дефіцит жиророзчинних вітамінів A, D, E та K, які необхідні для нормального функціонування організму.

Зміна сезону і похолодання також можуть впливати на підвищення тяги до солодкого. Коли температура знижується, організм потребує більше енергії для підтримки тепла, і це часто проявляється через бажання їсти більше калорійних продуктів, особливо солодких.

Популярне

Подібні новини