У вересні “причепуріть” смородину за методом діда Петра, і ягоди будуть, як намистини! Секрет розкрито

Після того як ви зібрали весь урожай смородини, не поспішайте залишати дачу. Потрібно ще трохи доглянути за кущами, щоб наступного року отримати смачний і багатий урожай.

Для початку усуньте всі зламані, пошкоджені та хворі гілки. Також обріжте ті, що почорніли. Варто провести обрізку прикореневих однорічних пагонів, залишивши 3-4 найсильніші нульові пагони.

Верхівки тих пагонів, які залишаться, також слід обрізати. Така осіння обрізка допоможе отримати рясний урожай смородини наступного року.

Далі, після першої процедури, потрібно подбати про вологість та повітропроникність ґрунту. Перекопування варто проводити лише у випадку, якщо ґрунт містить мул або є занадто важким та ущільненим.

Якщо ґрунт легкий, достатньо трохи його розпушити. Розпушувати його слід також під час внесення осінніх підживлень. Як правило, восени потрібно вносити фосфорно-калійні та органічні добрива.

Експерти розповіли, що робити після плодоношення смородини
Експерти розповіли, що робити після плодоношення смородини

Проте при розпушуванні та перекопуванні землі враховуйте, що коріння смородини розташоване дуже близько до поверхні, тому з цією процедурою потрібно бути дуже обережними. Після обрізки, перекопування та підживлення обов’язково замульчуйте смородину. Це дозволить захистити її від різних захворювань та сильних заморозків.

Проводити мульчування можна за допомогою тирси, харчових відходів, торфу, компосту або подрібненої соломи. Шар мульчі має бути приблизно 10 см завтовшки.

Тож у вересні обов’язково проведіть всі кроки, які ми описали вище у рекомендаціях, щоб наступної весни зібрати багатий врожай соковитої та дуже солодкої домашньої смородини зі своєї садової ділянки чи дачі.

Популярне

Подібні новини