У вересні роблю 6 лунок навколо смородини: наступного року врожаю буде “неміряно” – без дорогих підживлень

Деревна зола є простим і доступним органічним добривом, яке містить у своєму складі макро- і мікроелементи. Такий народний засіб досить часто застосовують для підживлення смородини.

Осінь – найкращий час для того, щоб наситити рослини корисними речовинами. Правильний догляд дозволить отримати наступного сезону максимальну кількість врожаю.

Розповідаємо далі в матеріалі, чим і як потрібно підгодувати кущі смородини. Крім того, така методика підійде і для аґрусу, і для інших ягідних чагарників.

Зазвичай восени смородину можна підживлювати як органічними, так і мінеральними добривами, що дозволяє досягти найкращих результатів у догляді за рослиною. Мінеральні добрива, що виготовляються на хімічних підприємствах, містять такі важливі неорганічні компоненти живлення, як фосфор, азот і калій. Однак їх слід використовувати обережно, щоб уникнути негативного впливу на родючість ґрунту.

Органічні добрива включають різноманітні природні матеріали, такі як продукти життєдіяльності тварин, перегній, тирсу, торф, бадилля та компост. Вони є частиною природного екологічного циклу та не несуть загрози для ґрунту.

Для підкормки смородини у вересні використовую цей дармовий засіб
Для підкормки смородини у вересні використовую цей дармовий засіб

Особливо ефективною органічною підкормкою є зола, яка багата на калій і фосфор. Однак варто зауважити, що зола кам’яного вугілля не підходить для підживлення смородини, оскільки вона майже не містить хлору та азоту, а деревна зола, залежно від вихідного матеріалу, може містити різні корисні мікроелементи. Наприклад, зола хвойних дерев багата на фосфор, листяних – на кальцій, а виноградна лоза та трав’янисті рослини забезпечують ґрунт калієм.

Для підживлення смородини восени викопайте навколо куща на відстані 20 см від ствола приблизно 5-6 лунок. Їхня глибина повинна становити 10-15 см. У ці канавки слід покласти добрива.

Як підживлення можна використовувати звичайну золу або покупні засоби. У другому випадку змішайте по 1 жмені суперфосфату та сульфату калію. Якщо ви віддаєте перевагу органіці, використовуйте перегній або компост – по 1 відру на кожен кущ. Добриво слід трохи перемішати із землею. Після цього закопайте лунки і рясно полийте – завдяки рідині підживлення швидше дійде до коріння.

Таким чином, підгодівля смородини восени є вкрай важливою, адже саме в цей період здійснюється закладання бруньок, які мають здатність впливати на врожай у наступному році.

Популярне

Подібні новини