Не поспішайте викидати чорнобривці, які відцвіли – приготуйте з них “потужний” настій 1:10 від попелиці

Чорнобривці є особливо поширеною та улюбленою квіткою багатьох. Але що ж робити з ними після цвітіння? Кмітливі городники знайшли кілька корисних способів застосування чорнобривців на ділянці.

Як за допомогою чорнобривців підготувати грядки

Під кінець тепленького періоду, зокрема у вересні та жовтні, коли вже завершується цвітіння і потихеньку звільняється переважна більшість квітників, досвідчені городники використовують чорнобривці для проведення підготовки грядок. Відтак, для цього кущі, які вирвані з землі потрібно подрібнити разом із кореневою системою, квіточками, а потім розкидати їх по землі і перекопати. Рекомендованою глибиною загортання є приблизно 20-30 сантиметрів. Як зазначають фахівці, чорнобривці здатні надати особливо поживну цінність для грядок із морквою, капустою, часником, полуницею, цибулею та томатами.

Як зробити з чорнобривців “потужний” засіб від шкідників

Для того, щоб приготувати з чорнобривців дієвий настій від таких шкідників, як попелиці, необхідно залити сухі чорнобривці звичайною водою у пропорції 1:10 та залишити їх у темному та прохолодному місці на два-три дні. Потім, після завершення зазначеного часу, процідіть настій і додайте трішки господарського мила (приблизно 40-50 грамів). Дуже ретельно все перемішайте, щоб мило абсолютно повністю розчинилося. Такий засіб рекомендують застосовувати проти попелиці для профілактичних заходів, а також для боротьби з уже наявними шкідниками.

Цю популярну квітку після цвітіння в жодному разі не можна викидати
Цю популярну квітку після цвітіння в жодному разі не можна викидати

Використання чорнобривців у якості компосту

Чорнобривці є просто незамінним інгредієнтом для того, щоб покращити склад компосту. Великі стебла перед внесенням слід подрібнити секатором або розрубати за допомогою лопати. А вже після укладання до компостної купки всю отриману масу необхідно не забути обов’язково покрити, використовуючи для цього шар торішнього компосту й іншої органіки.

Також компост можна приготувати тільки із одних чорнобривців. Для цього подрібнені рослини щільно утрамбовують та заливають водою. Настоюйте їх у такому вигляді приблизно 15-20 днів. Потім розчиніть настій у воді в пропорції 1:10. А восени, перед початком зимівлі, полийте рослини отриманим розчином.

Популярне

Подібні новини