90% садівників проводить цю банальну осінню процедуру неправильно: всі секрети підгодівлі плодових дерев

На дворі осінь, а це означає, що вже настав час для здійснення деяких процедур у саду. Однією з них є внесення підживлень. Дізнайтеся, чим можна підгодувати дерева восени і як правильно це зробити.

Коли саме варто проводити осіннє підживлення

Як стверджують експерти, найкращим часом для підгодівлі плодових дерев восени є середина жовтня. Однак все залежить від клімату регіону та поточних погодних умов. Основним орієнтиром для осіннього підживлення дерев є момент, коли більшість листя вже опало. Після цього можна починати вносити добрива.

Деякі садівники орієнтуються на період збору врожаю і часто підживлюють плодові дерева одразу після нього. Кущі смородини, малини, а також ранні сорти слив та аличі удобрюють із серпня до найперших заморозків. Тоді як пізні сорти груш та яблук потребують підживлення наприкінці вересня або в жовтні.

Схема правильного підживлення дерев восени

Правильне підживлення дерев восени передбачає внесення мінеральних калійно-фосфорних добрив під кожне дерево та кущ у саду. Важливо дотримуватися дозування, вказаного на упаковці добрив.

Має знати кожен садівник! Основні тонкощі проведення осінньої підгодівлі плодових дерев
Має знати кожен садівник! Основні тонкощі проведення осінньої підгодівлі плодових дерев

Однак існують деякі загальні особливості, котрі слід врахувати. Зокрема, на щільних важких суглинках зазвичай норму добрив варто зменшити на десять-двадцять відсотків від зазначених, тоді як на легких піщаних – збільшувати орієнтовно на двадцять відсотків, оскільки мікроелементи здатні вимиватися набагато швидше.

Для того, щоб визначити потрібну кількість гранульованих добрив, можна орієнтуватися на правило: одна-дві столові ложки на кожен квадратний метр площі під кроною.

Що стосується органічних добрив, то радять вносити тільки лише повністю перепрілу органіку в пристовбурні кола під час перекопування ґрунту, а після цього необхідно замульчувати за допомогою сіна чи інших матеріалів. Однак гній має полежати не менше трьох років перед внесенням його як добрива у ґрунт.

Молоді дерева потребують 3-4 відра, дорослі – 5-8, а плодові кущі – 1-2 відра. Важливо рівномірно розподілити добрива по ґрунту за допомогою граблів або інших інвентарів. Після осіннього підживлення необхідно розпушити або злегка перекопати ґрунт.

Популярне

Подібні новини