Кум-садівник по секрету розповів, чим погодувати малину у вересні: 7 дієвих і перевірених рецептів на зиму

Малина довго плодоносить щоліта, однак для цього необхідний правильний хороший догляд. А для рясного врожаю важливе підживлення малини добривами восени після обрізки та посадки.

Розповідаємо далі в матеріалі, коли найкраще підгодувати малину восени та які саме добрива вам для цього знадобляться.

Найкращий час для підживлення малини восени

Підгодівлю малини рекомендується здійснювати після того, як уже зібрано весь урожай, усі бур’яни в малиннику виполено, ґрунт перекопано та видалено сухі і старі гілочки, що вже завершили плодоношення. Однак це необхідно робити орієнтовно через 30 днів після завершення періоду плодоношення та аж ніяк не раніше.

Добрива, які позитивно впливають на малину

Кущики малини можна удобрювати мінеральними та органічними добривами. Однак їх головне чергувати. Наприклад, у минулому році були органічні, тому цьогоріч будуть мінеральні та навпаки.

Органічні добрива для підживлення малини восени

Зазвичай із органічних добрив для осінньої підгодівлі чагарнику використовують наступні добрива.

Компост або перепрілий гній

Компост або перепрілий гній рекомендовано вносити один раз на три роки під час перекопування, розраховуючи приблизно 4-5 кг на квадратний метр.

Зола

Золу фахівці радять використовувати у тому випадку, якщо необхідно провести розкислення ґрунту. Для цього її потрібно розсипати довкола пристовбурного кола кущиків.

Торф

Торф зазвичай використовують для мульчування ґрунту, виклавши шаром близько 10-15 см. Крім того, у такий спосіб можна навіть “вбити 2-х зайців” – зокрема, підживити ґрунт та захистити коріння.

Для підкормки малини у вересні використайте ці 7 перевірених рецептів
Для підкормки малини у вересні використайте ці 7 перевірених рецептів

Курячий послід

Його зазвичай використовують із великою уважністю, адже він здатний обпалити кореневу систему рослинки. Його потрібно вносити виключно разом із водою (співвідношення 1:20) та рівномірно полити ним ґрунт.

Сидерати

Сидерати є ще одним безпечним і дієвим добривом. Зокрема, посадіть у міжряддях конюшину чи гірчицю, а після цього скосіть їх та закладіть у ґрунт. До настання весни вони мають перегнити та підвищити родючість землі.

Мінеральні добрива для підгодівлі малини восени

Для малини радять брати підгодівлю, до складу якої входять фосфор та калій, а азот у цей період категорично не можна використовувати, адже він буде сприяти нарощуванню зеленої маси, і таким чином кущик стрімко піде в ріст та під час холодів загине. Малину восени удобрюють наступними мінеральними добривами.

Суперфосфат

Під кожен кущ треба вносити 50-60 г цього добрива, а після цього закласти його в ґрунт на глибину 10 см.

Сульфат калію

Це добриво під кущик потрібно вносити по 40 г. Воно допомагає малині поліпшити морозостійкість. Крім того, його можна вносити з фосфорним добривом.

Також добрива можна попередньо вносити в канавки глибиною 20 см, викопані навколо кущиків на відстані 30 см. Однак є один важливий момент: для молодих кущів малини кількість підживлення слід зменшити вдвічі.

Популярне

Подібні новини