Сію це “золото” восени – і навесні земля пухка, як перина. Картопля росте – любо глянути. Записуйте лайфхак

Жито — це один з найефективніших сидератів, який можна вирощувати щороку. Переваг у цієї рослини безліч. Всі подробиці читайте далі в матеріалі.

Рослина збагачує землю корисними речовинами, приваблює хижаків для знищення шкідників, слугує їжею для корисних хробаків і бактерій, а також захищає ґрунт від бур’янів. До того ж, жито нормалізує структуру ґрунту та знищує патогени.

При закладенні зеленої маси жита в землю можна не додавати фосфорно-азотні добрива, оскільки зелена маса жита стане чудовою альтернативою. Якщо земля заболочена, жито знову допоможе, оскільки воно осушує ділянку та нормалізує її структуру.

Саме тому жито варто висівати поблизу дерев, адже воно буде витягувати багато вологи з ґрунту. Якщо ваша основна мета — покращення структури ґрунту, краще використовувати озиме жито, яке не заколоситься рано й дозволить отримати максимум користі від зеленої маси.

За температури від 7 до 14 градусів за Цельсієм злакова культура може вирости за 45 днів. Тому важливо правильно розрахувати терміни посадки. Весняні посіви доцільно виконувати лише тоді, коли ділянка буде відпочивати весь сезон.

До речі, для посадки краще використовувати торішній матеріал, оскільки молоді зерна погано сходять. Варто також враховувати норму сівозміни. Хоча жито не є дуже вибагливим, після злакових можуть виникати проблеми з хворобами та шкідниками.

Городники назвали найефективніший сидерат для посіву восени
Городники назвали найефективніший сидерат для посіву восени

Посів треба починати зі звільнення ділянки, збирання та розпушування ґрунту плоскорізом. Насіння можна розсипати хаотично або закладати в борозни. Якщо ґрунт важкий, потрібно висівати тільки в борозни на глибину 2 см.

Догляд за злаковими мінімальний — хіба що полив у спекотні дні. Можна підгодовувати рослини нітрофоскою в кількості 20 грамів на квадратний метр при вирощуванні на виснажених землях. Жито варто викошувати до появи колосків. Його можна використовувати для мульчування, додавати в компост, вносити під перекопування для збагачення ґрунту або просто залишати на зиму, щоб навесні перекопати.

Популярне

Подібні новини