40 років я робила котлети неправильно: цей елементарний трюк моєї свекрухи змінить ваше уявлення про фарш

Котлети — це універсальна страва, яку можна їсти як у звичайний день, так і на свято. Вони настільки смачні, що їх із задоволенням їдять навіть діти, які не люблять м'ясо.

Проте не у кожної господині виходять ідеальні котлети: то підгорять, то вийдуть кривими, то несмачними. Хоч ця страва і не є дуже складною, готувати її потрібно вміти. Є важливі нюанси, які дозволять досягти ідеального результату. Якщо дотримуватися цих простих порад, вийдуть такі котлети, які не соромно подати навіть гостям.

Щоб котлети не були горбатими, під час формування потрібно робити поглиблення у центрі. Тоді під час смаження вони рівномірно приготуються і матимуть акуратний вигляд. Якщо хочете ідеально рівну форму, скористайтеся спеціальними сервірувальними кільцями для салату. Змочуйте кільце водою, поміщайте туди фарш, надавайте йому форму — ідеальна котлета готова. Формувати котлети потрібно обов’язково вологими руками.

Не варто додавати у фарш яйце, всупереч поширеній думці. Яйце лише забирає соковитість і робить котлети більш жорсткими. Для додавання соковитості краще використовувати інші інгредієнти. На етапі замішування добре додати холодну воду або вершкове масло. Але з маслом краще не переборщити, адже котлети і так досить жирна страва.

Не обов’язково використовувати лише свинячо-яловичий фарш. Дуже смачними виходять котлети з чистого свинячого фаршу, а також з додаванням до нього курячого. До речі, якщо ви віддаєте перевагу виключно курячому варіанту, спробуйте не перекручувати фарш через м’ясорубку, а дрібно його порізати. Дивно, але це змінює смак звичної страви.

Кулінари розповіли про поширені помилки при приготуванні котлет
Кулінари розповіли про поширені помилки при приготуванні котлет

Замість батона або разом з ним у фарш можна додати натертий кабачок або картоплю. Щодо панірування — котлети хороші і без нього, але деякі господині все ж таки воліють обвалювати їх перед обсмажуванням або запіканням. Це можна робити в борошні, панірувальних сухарях або навіть у подрібнених чіпсах. Варто лише мати на увазі, що панірування вбирає більше олії, і калорійність страви буде вищою.

Щоб котлети не прилипали до сковорідки, їх потрібно смажити на сильно розігрітій олії. Для ідеальної скоринки і добре просмаженої серединки починайте готувати котлети на вогні трохи вище середнього, без кришки. Як тільки одна сторона підрум’яниться, зменшуйте вогонь і перевертайте котлету. Друга сторона готуватиметься трохи довше, оскільки вогонь менш сильний.

Кулінари розповіли про поширені помилки при приготуванні котлет
Кулінари розповіли про поширені помилки при приготуванні котлет

Після цього котлети потрібно довести до готовності, тушкуючи їх під кришкою 5-7 хвилин. Якщо сковорідка вже суха, долийте трохи води на дно. Найчастіше котлети смажать на соняшниковій або вершковій олії, можна також змішати обидва види.

Дієтичний варіант — приготування на пару, але смак тоді буде зовсім іншим і не всім він до вподоби. Альтернативою може бути запікання котлет у духовці. Страва виходить майже як смажена, але без додавання олії. Ще можна злегка обсмажити котлети, а потім тушкувати їх у будь-якому соусі.

Популярне

Подібні новини