Після літнього сезону обов’язково зробіть так: ефективні методи відновлення родючості ґрунту на ділянці

Ви коли-небудь замислювалися, чому рослини в лісі чудово розвиваються без догляду? Відповідь на це запитання проста – у лісі ніхто не прибирає рослинні рештки.

Саме тому рослинні рештки в лісі природно перегнивають, що сприяє підвищенню родючості ґрунту. Як же нам перейняти цей природний досвід, зберігаючи при цьому порядок у саду?

Існує кілька агротехнічних прийомів, дуже простих, які без особливих зусиль може здійснити будь-який садівник. І вони досить ефективно заповнюють родючість грядок.

Тирса

Багато хто боїться використовувати цей дешевий природний матеріал, бо вважає, що він забирає азот, виділяє шкідливі речовини тощо. Але просто потрібно знати, як правильно поводитися з тирсою.

Її застосування має подвійну користь: на початку літа вона допомагає стримувати зростання бур’янів, а до осені, перепріваючи, збагачує ґрунт корисними речовинами і робить його більш пухким. Тирсу слід вносити в пристовбурне коло навесні. Якщо шар тирси не перемішається із землею до осені, її слід перекопати, інакше це може затримати відтавання ґрунту надалі.

Восени тирсу вносимо під ті дерева та чагарники, цвітіння яких вам потрібно затримати на тиждень-другий, щоб пройшов період заморозків: персики, абрикоси, черешня. А правила використання тирси такі:

  • не використовуємо як мульчу свіжу тирсу;
  • перед використанням тирси як добрив і мульчі потрібно її підготувати: висипте 3 відра тирси на плівку, перемішайте з 200 г сечовини і змочіть водою (біля відра піде). Потім закрийте цією плівкою і 2 тижні тримайте в такому стані. Після цього вона готова до застосування. Але оскільки з сечовиною її вносити восени не можна, таке добриво готуємо восени, а вносимо навесні;
  • якщо тирси більше/менше, відповідно коригуйте об’єм води та сечовини;
  • хвойну тирсу можна використовувати тільки, якщо вона пролежала на відкритому повітрі 2-3 роки (підгнила).
Ці прості методи відновлення родючості ґрунту має намотати на вус кожен городник
Ці прості методи відновлення родючості ґрунту має намотати на вус кожен городник

Перепрілий гній

Додавання перепрілого гною також сприяє поліпшенню поживних властивостей та структури ґрунту. Однак важливо дотримуватись дозування, яке залежить від віку рослин. На бідних ґрунтах норма буде максимальною, а на родючих – мінімальною: для рослин 2-річного віку – до 12 кг на екземпляр, 3-4-річних – до 25 кг, 5-6 років – до 30 кг, а для 7-8-річних – до 40 кг.

Сидерати

Сіяти сидерати – чудове рішення для добрива як городніх грядок, так і декоративного саду.

Опале листя

Замість видалення опалого листя краще згрібати його і залишати в межах крони дерев. Це не тільки зберігає порядок, а й захищає коріння у суворі безсніжні зими.

Щоправда, це краще, якщо дерева у вас чисті, без хвороб. Якщо були захворювання, то спочатку зробіть обробку саду, а потім зі спокійною душею використовуйте листя як удобрення.

Популярне

Подібні новини