Від “сонної” до “шаленої”: дідусеві хитрощі, як нагодувати полуницю восени, щоб вона віддячила влітку

Щоб отримати врожай полуниці наступного року, вона повинна добре перезимувати. За час плодоношення ягода дуже виснажила ґрунт, поглинаючи всі корисні речовини, тому на зиму їх потрібно відновити.

До морозів полуниця має закласти основу квіткових бруньок і успішно перезимувати разом із ними. Для цього потрібні фосфор та калій.

Перед внесенням добрив необхідно позбавити кущі старого листя. Найкраще видалити його за допомогою ножа чи секатора. Старе листя є розсадником хвороб та інфекцій, тому видаляти його потрібно обов’язково, і робити це варто на початку вересня до внесення добрив. Після цього можна підживити полуницю комплексним складом, наприклад, “Кеміра”.

Для максимальної ефективності вносимо добриво за інструкцією — близько 20-25 г на кожен квадратний метр посадок. Полуниця також добре реагує на органічні підживлення у вигляді гною, перегною, золи та компосту. Вносити їх дуже просто — золу розсипаємо під кущі, а послід розводимо у воді в пропорції один до десяти.

Садівники поділилися секретами підживлення полуниці у вересні
Садівники поділилися секретами підживлення полуниці у вересні

Органічні добрива мають велику перевагу: вони вкривають кущі і захищають їх від негативних температур у зимовий час. Можна також використовувати мінеральні підживлення на основі фосфору, калію, магнію та кальцію. Якщо ж ви вирішили висаджувати полуницю восени, ґрунт також потребує підживлення. Підійде суперфосфат, хлористий калій, перегній чи гній.

Проте, гній та перегній не повинні потрапляти на кореневу систему молодих рослин, інакше можуть виникнути опіки. Навколо кущиків можна розмістити солому чи компост. Будь-який дачник, що займається вирощуванням полуниці, не повинен забувати про неї після збору врожаю. Восени обов’язково вносимо поживні склади під полуницю — тільки так можна розраховувати на добрий врожай наступного літа!

Популярне

Подібні новини