Бадилля томатів не викидаю, а роблю з них килим для городу: перед холодами — те, що треба для чорнозему

Томати зібрали, а ось куди подіти бадилля? Якщо ви цьогоріч не будете заготовлювати компост, то обов'язково спробуйте лайфхак, який знайшла для вас редакція сайту "Добрі новини".

Поки вересень фарбує листя в золотавий колір та тішить останнім теплом, дачникам не до відпочинку: зараз час готувати грядки до похолодань і закладати потенціал родючості на наступний сезон.

Якщо у вас назбиралося бадилля томатів — ви справжній щасливчик, адже перед вами справжній скарб. Без жартів.

Городник розповів, як простимулювати стиглість томатів
Як підживити город перед зимою: перевірений спосіб з бадиллям

Зелену масу, що росте на кущах помідорів, часто вважають звичайним сміттям. Проте якщо знати, як його правильно використовувати, можна отримати чудове органічне добриво. Але тут є нюанси: не все бадилля однаково корисне, і неправильне поводження з ним може нашкодити ґрунту.

Якщо ваші кущі були здоровими і не постраждали від шкідників чи хвороб (фітофтори, наприклад), їх можна сміливо використовувати як добриво. Наприкінці сезону розкладіть це бадилля прямо на грядках, і за осінь та зиму воно повністю перегниє. Така природна мульча не тільки допоможе зберегти вологу в ґрунті, але й наситить його органічними речовинами, що значно покращить його структуру навесні.

Садівники назвали 10 хвороб томатів, про які варто знати
Як підживити город перед зимою: перевірений спосіб з бадиллям

Але не варто забувати про важливе правило: якщо бадилля уражене хворобами, особливо грибком, його категорично не можна залишати на грядках чи класти в компост. Така рослинність тільки рознесе інфекцію і зробить більше шкоди, ніж користі. Уражене бадилля треба зібрати та викинути, але не в компостну купу, а краще спалити або вивезти подалі від городу.

І наостанок, невеликий лайфхак: якщо на вашій ділянці з’явилися мурахи, які неодноразово ласували рослинами, бадилля томатів може стати вашим союзником. Розкладіть його навколо дерев чи кущів – мурахи не витримують запаху помідорного листя і швидко покинуть вашу територію.

Популярне

Подібні новини