Ще встигнете насолодитися теплом у ці дні: названо час, коли очікувати бабине літо в Україні у 2024 році

І хоча календар показує вже осінь, однак на вулиці все ще панує справжня літня погода. Дізнайтеся, коли розпочнеться бабине літо в Україні у 2024 році та скільки воно буде тривати.

Бабине літо: визначення терміну

Бабине літо є неймовірно чудовою порою, оскільки це справжній шанс насолодитися теплом і сонцем літніх днів, навіть коли календар уже вказує на осінь.

Насправді ж нікому достеменно не відомо, чому ця пора отримала саме таку назву. Відтак існують різні версії: за однією з них, колись у вересні жінки завершували роботи на подвір’ї та в місті. Згідно з іншою версією, назва “бабине літо” походить від уявлення, що теплі осінні дні – це результат чаклунських дій відьом. А ниточки павутиння, які літають у повітрі, вважаються їхнім сивим волоссям.

У давнину люди думали, що бабине літо ділиться на молоде і старе. Молоде бабине літо, як вважалося, починалося 28 серпня та тривало до 11 вересня. Тоді як старе розпочиналося в другій половині вересня й інколи навіть на початку жовтня.

Однак синоптики зазначають, що такого терміну, як “бабине літо”, насправді ж офіційно не існує. Тому це всього тільки час, коли на вулиці панує неймовірно тепла та сонячна погода без будь-яких опадів. Отже, це лише народна назва, що зазвичай вживається в повсякденному житті для опису теплої погоди восени.

Синоптики назвали точний час, коли буде бабине літо в Україні у 2024 році – я була дуже здивована
Синоптики назвали точний час, коли буде бабине літо в Україні у 2024 році – я була дуже здивована

Коли очікувати бабине літо в Україні у 2024 році

Згідно з даними Українського гідрометеорологічного центру, вересень не порадує українців спекою. Очікується, що середня температура в цьому місяці коливатиметься від 13 до 17 градусів, а в Карпатах буде ще прохолодніше – від 9 до 15 градусів. Щодо опадів, їх кількість буде в межах 37–74 мм, а в Карпатах місцями навіть 77–108 мм, що в межах норми.

Синоптики вважають, що похолодання розпочнеться після 12 вересня, з дощами в західних областях, а з часом атмосферні фронти просуватимуться на схід.

Жовтень також очікується прохолодним: середня температура буде варіюватися від 9℃ тепла на Північному Сході до 15℃ на Півдні України. Тому варто скористатися теплими днями вересня, оскільки в жовтні їх буде небагато.

Листопад також не принесе значного потепління, і температура повітря лише на один градус перевищуватиме норму.

Популярне

Подібні новини