А ви знаєте, які квіти вміють передбачати дощ? 5 рослин-пророків, які покажуть вам прогноз погоди

Якщо на сьогоднішній день існує безліч різноманітних технічних можливостей, які дозволяють нам дізнатися про погоду на майбутнє, то в давнину передбачити погоду людям допомагала сама природа. 

Деякі листяні дерева, серед яких вільха, клен, верба, кінський каштан, своїм “плачем” сповіщають нас про дощову погоду. Інколи це трапляється за 3–4 дні до дощу. Часом з листя так часто падають краплі, що під деревами земля стає мокрою. Мабуть, тому її називають “плакучою”. Серед кімнатних рослин передбачає погоду монстера. Перед дощем вона починає “плакати” — на кінцях її округлих шкірястих листків з’являються крапельки води.

Типовими “плаксами” є уродженці Індії — широколисті канни, які ростуть у багатьох палісадниках і садах. Якщо на широкому листі рослин вранці виступають прозорі крапельки води, вдень обов’язково піде дощ. Чому ж рослини “плачуть”? Вся справа у випаровуванні вологи, яку поглинає коріння. Висока вологість повітря, що зазвичай буває перед дощем, перешкоджає випаровуванню. Тоді листя через спеціальні пори — водяні продихи — починає виділяти краплі вологи.

Квіти-“віщуни” також допомагають прогнозувати погоду. Наприклад, кульбаба. Якщо в сонячну погоду її жовті квіти закриваються або якщо пухнаста кулька насіння, як парасолька, згортається — чекай дощу. Навпаки, розкриті квітки та широко розправлені пушинки кульбаби повідомляють про ясну й суху погоду.

Кульбаба
Кульбаба

Надійним провісником погоди вважається колючник. Його розкриті квітки сповіщають про майбутню сонячну погоду. Якщо світить яскраве сонце, а пелюстки не розкриваються, значить незабаром буде дощ.

Чорнобривці — не тільки лікарські рослини, але й живий барометр. При сильному підвищенні вологості, що буває перед дощем, їхні жовто-коричневі квітки закриваються. Аналогічними здібностями володіють квітки таких рослин, як крокуси та тюльпани. Вони чутливі до змін температури: навіть при мінімальному підвищенні або зниженні їхні квітки то розкриваються, то закриваються.

Чорнобривці
Чорнобривці

По-іншому пророкує нам погоду робінія (або “лжеакація”). Перед дощем вона щедро обдаровує комах медово-солодким ароматом, який чути на сотні метрів. Якщо над деревом в’ються бджоли, джмелі та інші комахи — чекай дощу. Якщо дзижчання припиняється — погода буде ясною.

Ще один приклад: саксонці вважають за краще визначати погоду на друге півріччя за горобиною. Вони знають, що пізнє цвітіння горобини свідчить про довгу й теплу осінь.

Популярне

Подібні новини