Зелений жовток – тривожний дзвіночок: розповідаю, чому яйця, що варилися понад 10 хвилин, не варто їсти

Якщо ви варите курячі яйця більше 10 хвилин, і потім вжваєте їх в їжу, то рекомендуємо прочитати нашу сьогоднішню статтю і дізнатися, чому робити цього не варто.

Скільки разів траплялося, що ви ставили варитися курячі яйця й забували про них? Впевнені, що таке відбувалося не один раз. І навряд чи ви після цього відправляли їх у відро для сміття. З великою ймовірністю, ви не відмовляєтеся від вживання яєць, які варилися тривалий час. Однак вчені думають зовсім інакше. Вони суворо забороняють вживати в їжу переварені яйця, і на це є вагомі причини, про які йтиметься в цій статті.

Чому вони можуть нашкодити здоров’ю? Коли ми піддаємо яйця тепловій обробці, відбувається виділення сірководню — токсичного газу, який може потрапляти у білок. Найбільшої активності цей процес набирає при варінні. Можливо, ви помічали, що коли ми переварюємо яйця, жовток набуває зеленого нальоту. Це найголовніша ознака того, що його краще не вживати в їжу.

Експерти пояснили, чому не варто їсти переварені яйця
Експерти пояснили, чому не варто їсти переварені яйця

У чому ж криється причина? Річ у тому, що в яєчному білку міститься сірка, яка в поєднанні з воднем утворює отруйний газ — сірководень. Він проникає всередину яйця, прямо до жовтка. У міру того, як зовнішня оболонка яйця нагрівається, а в жовтку є залізо, відбувається реакція, і утворюється сульфід заліза. Це додає зовнішньому шару жовтка зеленого кольору. Виходить, що чим довше ви варите яйце, тим більше утворюється сульфідів і тим товстіше зелене покриття.

Недарма експерти та досвідчені господині рекомендують класти зварені яйця відразу під холодну воду. Так яйце зможе швидко охолонути, і залишкове тепло не дасть йому переваритися.

Що може статися, якщо з’їсти жовток із зеленим нальотом? Хоча офіційно не зафіксовано летальних випадків у результаті споживання переварених яєць, фахівці все ж закликають не їсти яйця з зеленуватим жовтком. Гази, що утворюються при переварюванні яєць, токсичні й можуть призвести до задухи або отруєння.

Популярне

Подібні новини