Банки на томат стерилізую тільки цим способом – і біди собі не знаю: стоять на балконі по 3 роки цілими

З настанням осені багато господинь починає активно готуватися до зимового сезону заготовок. Адже що може бути краще, ніж насолоджуватися смачними та корисними продуктами, коли за вікном холодно?

Однак, щоб консервація радувала нас своїм смаком та свіжістю, необхідно приділити особливу увагу підготовці банок для закруток. У цій статті ми розповімо про перевірений метод стерилізації, який допоможе зберегти заготівлі на тривалий час.

Підготовка банок та кришок

Першим етапом у процесі стерилізації банок є їх ретельне миття. Для цього найкраще використовувати харчову соду, оскільки вона ефективно видаляє жир та бруд, не залишаючи хімічних слідів на стінках. Кришки також необхідно ретельно вимити, щоб видалити тонкий шар олії чи бруду.

Перевірка на дефекти

Перед стерилізацією необхідно перевірити банки та кришки на наявність сколів чи тріщин. Адже навіть найменший дефект може призвести до того, що заготівлі зіпсуються.

Метод стерилізації на пару

Одним із найнадійніших способів стерилізації є метод на пару. Для цього необхідно взяти велику каструлю, налити в неї воду та довести до кипіння. На каструлю встановлюється спеціальна насадка для стерилізації банок чи звичайне металеве сито. Кожну банку необхідно встановити на насадку дном вгору і потримати 10-15 хвилин на окропі, поки не почнуть стікати краплі вологи. Кришки стерилізуються окремо, занурюючись у киплячу воду на 5 хвилин.

Навчилася стерилізувати банки для закруток цим способом – і мої заготівлі зберігаються свіжими надовго
Навчилася стерилізувати банки для закруток цим способом – і мої заготівлі зберігаються свіжими надовго

Духовка для великих партій

Якщо необхідно підготувати відразу кілька банок, можна використовувати духовку. У чисті банки необхідно налити трохи води, щоб вони не тріснули, і встановити їх на решітку вгору дном. Потім банки прогріваються за температури 120-150°C протягом 15 хвилин. Кришки кладуться поруч, без води, і також прогріваються в духовці.

Закрутка без повітря

Після стерилізації необхідно відразу заповнити банки гарячими заготовками. Потім швидко закрити кришки за допомогою ключа для закрутки та перевернути банки догори дном, створюючи вакуум. Цей метод допомагає видалити повітря з банок, запобігаючи появі плісняви та псуванню заготовок.

Охолодження та зберігання

Після закрутки необхідно дати банкам охолонути, накривши їх теплою ковдрою. Потім банки забираються на зберігання в сухе та прохолодне місце, наприклад, на балкон. Завдяки ретельній стерилізації банки можуть стояти до трьох років, не втрачаючи своїх якостей.

Популярне

Подібні новини