Сільське сало за рецептом мого діда – просто тане в роті: забутий метод коптіння, який краще зберегти

Сьогодні хочемо поділитися з вами старим фірмовим рецептом. У цьому рецепті важливий сам процес засолювання та вибір хорошого свинячого сала. Сало виходить настільки смачне та ароматне!

Якщо ви любите сало – ми рекомендуємо спробувати закоптити саме так, вам точно сподобається!

Приготування:

Отже, розберемося, яке сало потрібно брати для копчення. Вибирати потрібно ті шматочки, де сало чергується з м’ясом. Такі листкові структури зустрічаються на грудинці і на черевній вирізці. Але брати почеревину для копчення не рекомендується, тому що в цій ділянці сало досить тверде і тонке. Оптимальним варіантом буде сало зі стегенця. Його необхідно нарізати так, щоб товщина шматків була не більше ніж 6 см. Якщо у вас великий шматок то розрізаємо його на 2 частини.

Далі на тацю насипаємо сіль, кладемо шматочки сала і добре обсипаємо їх сіллю з усіх боків. Загортаємо сало у фольгу і залишаємо просочуватися на 24 години. Після чого вимочуємо сало у воді 2-3 години. А потім просушуємо його паперовим рушником і підвішуємо, щоб сало просушилося хоча б годину. Сало зайву сіль не візьме, а м’ясо може бути дуже солоним, тому вимочувати потрібно обов’язково.

Ну, а ми плавно переходимо на вулицю. Для копчення сала беремо тріски двох видів – вільхову та дубову з розрахунку 2:1 (дві жмені вільхової тріски та одну жменю дубової). До тріски додаємо ще 1 ст. л. цукру, щоб колір у сала був красивий). Піддон застилаємо фольгою. Сало кладемо на ґрати. Накриваємо кришкою від коптильні і перші 15-20 хвилин коптимо на слабкому вогні, щоб тріска не горіла, а тліла.

Секрети коптіння сільського сала: перевірено шеф-кухарем
Секрети коптіння сільського сала: перевірено шеф-кухарем

Час копчення засікаємо з того моменту, коли з коптильні пішов перший дим. Через 10 хвилин відкриваємо кришку та випускаємо старий дим. Ще через 10 хвилин повторюємо процедуру. Тепер збільшуємо температуру всередині коптильні та коптимо сало від 80 до 100 градусів від 1 год. 30 хв до 2 годин (залежить від розміру шматків сала). Сало виходить смачне й ароматне! Наваристий борщ, шматочок свіжого, м’якого чорного хліба і кілька шматочків такого сала. Який обід може бути найкращим після прогулянки!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини