Навчили квасолю варити без “замочування”: навіть минулорічна готується швидко. Виходить м’яка та соковита

Як зварити квасолю, не замочуючи на ніч, як не варити годинами, не витрачати газ (або електрику) та нерви над каструлькою. Дві прості хитрощі, які виручають при варінні навіть "старої" квасолі.

Як швидко зварити квасолю: три тонкощі

Два методи – і дві невеликі хитрості (точніше, тонкощі): щоб квасоля швидко варилася.

Тонкість №1. Про посуд. Варити краще в каструльці із товстими стінками. Вона підтримує довго високу температуру – це не завжди плюс. Але, вона дає можливість “томити” квасолю на малому вогні. Адже великий вогонь – це ворог швидкого приготування.

Тонкість №2. Про силу вогню. Варити важливо на малому вогні, щоб вода не “вирувала” сильно. При інтенсивному кипінні ми отримаємо ось що: згори квасолинки швидко стануть м’яким, розваряться. Зсередини – квасоля залишиться сирою. Це стосується приготування будь-яких овочів.

Тонкість №3. Рівень води. Вода повинна покривати квасолю, але не надто, не більше ніж на кілька сантиметрів. Багато води – 1:2 або більше, і ми отримаємо інтенсивне вирування, а не повільне приготування. Можливо, є інші нюанси. Квасоля, горох, кисла капуста та мариновані, квашені огірки швидше готуються, якщо їх трохи залити водою та практично томити на малому вогні. А якщо традиційно варити у великій кількості – процес буде тривалим.

Метод №1. Квасоля можна не замочувати на ніч. Хоча якщо замочувати, краще довести до кипіння, злити воду, потім знову довести, і залишити. Вранці квасоля буде збільшена вдвічі і майже готова: 10-15 хв – і все готова повністю (залежить від розміру). Але, щоб не замочувати і швидко варити, варто все ж таки довести до кипіння, дати прокипіти пару хвилин, злити воду. Залити холодною знову та варити далі. Це одна з умов швидкого приготування. Чому це працює? Можливо, з “першою водою”, з піною ми видаляємо речовини з поверхні насіння квасолі – невидиму оболонку, що зберігає її цілісність. А ще – перепад температур та охолодження: це теж сприяє швидкому розм’якшенню квасолі. Якщо не хочеться зливати воду повністю, варто хоча б позбутися пінки.

Кухарі назвали найкращий метод варіння квасолі
Кухарі назвали найкращий метод варіння квасолі

Метод №2. Холодна вода – і про температуру. При приготуванні спочатку покриваємо водою квасолю трохи – на пару сантиметрів. Періодично підливаємо холодну воду (половину або третину чашки). Дуже холодну – або кидаємо кубик льоду з холодильника. Навіщо це? Вода зупиняє кипіння – і в результаті квасоля вариться на вкрай малому вогні, що дозволяє їй швидко розм’якшитися зсередини. Знову ж таки, на малому вогні, при слабкому кипінні овочі (і наша квасоля) швидше стають саме зсередини м’які, зберігають цілісність зверху, не розварюються.

Популярне

Подібні новини