Перестаньте викидати бадилля від помідорів: 5 способів, як його можна використати – не сміття, а “золото”

У процесі вирощування будь-яких культур у саду і на городі зазвичай збирається "зайва" зелень. У результаті регулярно накопичуються оберемки зелених "відходів".

Розповідаємо далі в матеріалі про 5 способів, як можна використати з користю бадилля від помідорів.

Приготувати настої та відвари від шкідників

Перш ніж використовувати сильні хімікати, можна спробувати позбутися шкідників за допомогою так званих народних методів, використовуючи різні трав’яні настої і відвари, зокрема на основі томатного бадилля (придатні всі зелені частини рослини: листя, стебла, пасинки).

Щоб приготувати настій, листя томатів подрібнюють і заливають теплою водою на ніч. Вранці настій проціджують через сито або марлю, додають рівну частину води – і він готовий до використання.

Використовувати як добриво

Томатне бадилля просто подрібніть і закладіть в ґрунт восени, а навесні на цю ділянку висадіть розсаду, навіть тих самих помідорів або будь-яких інших овочевих культур.

Відправити у компост

Звісно, ніхто не заважає вам відправити бадилля від помідорів (здорове, без ознак ураження хворобами та шкідниками) разом з іншими інгредієнтами в компостну купу або яму. Попередньо бажано подрібнити його, оскільки бадилля розкладається досить довго.

Його всі звикли викидати на сміття, а дарма! 5 способів використання бадилля помідорів у саду і на городі
Його всі звикли викидати на сміття, а дарма! 5 способів використання бадилля помідорів у саду і на городі

Кожен “рослинний” або “органічний” шар при цьому чергують із шарами землі й тирси, проливаючи для знезараження розчином мідного купоросу (дві столові ложки на 10 літрів води). Після цього увесь об’єм слід закрити за допомогою темної плівки, у якій зробити декілька отворів для доступу повітря, чи чорним спанбондом. Орієнтовно один раз на 14 днів бажано перелопачувати всю масу, перемішуючи шари. Для стимулювання ферментації деякі з городників додають до компостної купи трішки коров’яку, курячого посліду чи сечовини.

Мульчувати рослини

Здорове томатне бадилля може послужити вам у саду та городі як мульча. Для цього подрібніть зелень і покладіть її в міжряддях грядок або в пристовбурні круги під молоді дерева й ягідні чагарники (аґрус, смородину). Такий ароматний мульчуючий шар допоможе відлякати від посадок різноманітних шкідників – від попелиці й вогнівки до мишей. До того ж мульча стримає ріст бур’янів, допоможе зберегти вологу в ґрунті та захистить його від утворення сухої “кірки” у спеку.

Позбутися запаху у вуличному туалеті

Дещо несподіваний, але перевірено дієвий спосіб – засипати залишки скошеного томатного бадилля прямо у вигрібну яму вуличного туалету. Там воно спрацює як “антисептик” і “освіжувач повітря”, поглинаючи аміак і нейтралізуючи неприємні запахи, а заразом відлякуючи комах. Підсипати рослини у кабінку потрібно щотижня.

Популярне

Подібні новини