Виноград пережив -30 градусів: баба Марія обрізає лозу “по-козацьки” і сипле 30 г цього. Морози не страшні

Вирощування винограду — досить непросте і копітке заняття. Дуже важливо правильно підготувати виноград до зими, щоб потім отримати хороший врожай.

Правильна підготовка винограду до осінньо-зимового періоду забезпечить у наступному садово-городньому періоді можливість насолоджуватися плодами улюбленої культури.

Починати підготовку винограду до зими слід вже зараз. Насамперед необхідно зупинити ріст виноградного куща та правильно підготувати пагони.

Для цього всі верхівки пагонів потрібно видалити, а також вирізати всі зайві пасинки. Це зробить лози легшими і допоможе їм краще визріти. Після цього можна приступити до обрізання винограду. Видаляємо тонкі зелені пагони до коричневої частини, яка почала визрівати. Для покращення процесу визрівання рекомендуємо полити виноград добривом монокалійфосфатом, дотримуючись інструкції: 30 грамів добрива на 10 літрів води.

Садівники розповіли, як у вересні підготувати виноград до суворої зими
Садівники розповіли, як у вересні підготувати виноград до суворої зими

Якщо полив неможливий, допускається внесення підживлення в сухому вигляді. Якщо ж ви прихильник натуральних добрив, підійде деревна зола. Внесене добриво значно підвищить стійкість рослини до морозів. З настанням жовтня починається листопад, і після його завершення потрібно провести обробку винограду від різноманітних захворювань.

Для цього використовуємо один із таких біофунгіцидів: бордоську рідину (5%), залізний купорос (6%) або азотне добриво. Ми рекомендуємо проводити обрізання виноградного куща восени, оскільки весняне обрізання може погіршити стан рослини через активний рух соку.

Такі прості та доступні рекомендації дадуть винограду можливість гарно перезимувати, щоб наступного року порадувати вас солодкими ягідками.

Популярне

Подібні новини