Поливаю лохину в домашніх умовах цим “потужним” засобом – ягоди виростають розміром з 5-гривневу монету

Садова лохина – одна з найбільш примхливих ягідних культур. Спробуй вгадай, в якому ґрунті вона буде найзавзятіше рости – "потрапити" в правильні цифри pH не так просто.

Як швидко підкислити ґрунт, якщо вашій красуні він виявився не до вподоби? Ми маємо відповідь.

Найкраще лохина почувається на безвітряних, сонячних ділянках із достатнім зволоженням, але без застою води. А ґрунт їй потрібний сильнокислий (pH – 3,5-4,5), і це найскладніше здійснена умова.

Щоб визначити, коли час підкислювати ґрунт, кислотність бажано вимірювати регулярно (раз на два-три тижні) за допомогою лакмусових смужок або pH-метра. Якщо значення pH виявилося 5,0 або вище – настав час втрутитися.

Отже, потрібно стежити за кислотністю ґрунту та вчасно повертати його до “правильних” значень. Найшвидший і недорогий спосіб зниження рівня pH – полив рослин під корінь розчином однієї з побутових кислот, які ми перерахуємо нижче.

Лимонна кислота

Одна чайна ложка (5 г) на три літри води – об’єм, достатній для закислення близько 1 кв. м ґрунту, тобто для поливу одного молодого кущика лохини. На відро води об’ємом 10 літрів необхідно буде взяти щонайменше 10 грамів (дві чайні ложки чи одна столова ложка) лимонної кислоти, щоб отримати розчин для поливу з рівнем pH приблизно 3 одиниць. Його вистачить для поливу дорослого куща.

Для поливу лохини в домашніх умовах використовую цей чудо засіб – ягоди ростуть, як на дріжджах
Для поливу лохини в домашніх умовах використовую цей чудо засіб – ягоди ростуть, як на дріжджах

Столовий оцет

Для підкислення ґрунту найчастіше використовується 9% столовий оцет, але підійдуть і інші види (наприклад, яблучний). Кислотність будь-якого оцту, який ви зможете купити в продуктовому магазині, варіюється від 2,4 до 3,4 pH – тому і потрібно дозувати речовину.

100-150 мілілітрів оцтової кислоти на 10 літрів води (при початковому рівні pH води близько 7) буде достатньо для того, щоб злегка підкислити ґрунт під кущами лохини. Такий розчин підійде для підтримки кислотності на оптимальних значеннях, коли вони вже досягнуті. Якщо ж потрібно екстрене закислення, то оцту знадобиться більше – 200-250 мл на десятилітрове відро. Щоправда, такий радикальний метод не можна використовувати часто, оскільки оцет погано впливає на ґрунтові мікроорганізми.

Огірковий розсіл

Досвідчені дачники знають, що будь-який продукт можна застосувати з користю для городу, тому пускають у справу всі очищення, залишки, надлишки. Так, досить екстравагантний, але цілком робочий спосіб підкислення ґрунту під лохиною – застосування огіркового розсолу.

Це “добриво” підійде не тільки як підкислювач ґрунту – розсіл допомагає прискорити ріст і плодоношення рослин, а також позбутися шкідників (мошки, дротяника).

Дуже важливо: перед поливом маринад слід розвести чистою водою, щоб зменшити ризик опіку листя при його потраплянні.

Однак не варто захоплюватися сольовими підживленнями – при передозуванні кущики лохини можуть сповільнитися в рості та навіть загинути. Полив із розсолом можна проводити не частіше одного разу на місяць.

Популярне

Подібні новини