Розумні городники обирають ці сорти кропу, а інші їм “тихо заздрять”: з грядки збираю по 10 пучків і продаю!

На вигляд начебто весь кріп однаковий, а приходимо в магазин і бачимо, що сортів досить багато. Чи це насипали в різні пакетики одне й те ж насіння, або дійсно кріп відрізняється один від одного?

Чим же відрізняється кріп і як вибрати саме той сорт, який підійде вам?

Коли ми читатимемо опис кропу, ми можемо помітити, що один сорт ранньостиглий, інший сорт пізньостиглий. Що це означає? Це означає кількість часу, кількість днів від сходів до моменту збору врожаю.

Є сорти, які швидко зацвітають, а після того, як утворилася парасолька, зелень кропу зібрати вже практично неможливо: стовбур стає довгим, листя мало. Але є сорти, що дуже довго не зацвітають і дають нам пізню зелень. І ось залежно від того, що ви хочете від кропу зібрати та отримати, так і вибирайте сорт.

Найпопулярніший сорт кропу – “Грибівський”. Це ранньостиглий кріп. Вже десь через 30-35 днів після сходів можна збирати зелень кропу на те, щоб заморозити, на те, щоб засолити, тобто заготовити кріп. А першу зелень вже напевно тижнів за два можна буде збирати для салатів, але в невеликій кількості. Але “Грибівський” сорт рано формує парасольку, і ось цей період, коли в нього багато зеленого листя, досить короткий.

Є кріп, який називається “Без парасольки”, але насіння цього кропу садять нечасто. А в розріджених посадках він дасть велику кількість зелені, і не потрібно буде поливати ще раз кріп посередині літа, щоб продовжити споживання зелені.

Городники назвали найкращі сорти кропу для посадки
Городники назвали найкращі сорти кропу для посадки

“Фібова” – дуже цікавий сорт. Це пізньостиглий кріп, і він десь днів сорок буде зростати для того, щоб дати максимальну кількість зелені. “Фібова” дуже довго не формує парасольку, він дуже довго стоїть зелений. Але “Фібова” дуже чутливий до різких перепадів температур і може піддаватися захворюванням, коли починаються коливання температур, особливо денної та нічної.

“Гренадер” – це ранньостиглий сорт кропу. Вже через 30 днів можна збирати зелень. Розетка у “Гренадера” велика, і рослина досить висока. І ось це дуже спрощує збір листя кропу. “Гренадер” дуже добре вирощувати фермерам у промислових масштабах.

Але “Гренадер” дуже швидко формує розетку, швидко переростає, якість зелені падає, і тому “Гренадер” – це рослина, яку потрібно буде поливати для того, щоб користуватися зеленню кропу якомога довше.

Цікавий сорт кропу “Алігатор”. Листя кропу сорту “Алігатор” щільні, великі, і ось це дозволяє довго використовувати зелень. Сорт “Алігатор” гарний не тільки для вирощування для себе, але і для продажу. Листя прибирають у два етапи: спочатку прибирають найбільші, проріджують, а потім інші доростають, і прибирають і їх.

Взагалі середньостиглі кропи десь через 45 днів вже починають давати зелень для збирання. І ось цей сорт хороший тим, що він досить невибагливий до ґрунту. Кріп росте майже на будь-якому ґрунті, і є ділянки, на яких, як не намагайся, кріп зростати не зможе.

Городники назвали найкращі сорти кропу для посадки
Городники назвали найкращі сорти кропу для посадки

Ще цікавий сорт – це сорт “Карлик”. Ось це ранньостиглий сорт, який дуже добре вирощувати для ранньої зеленої продукції. Вже за 30 днів можна збирати зелень, і цей сорт придатний для горщикової культури. Тобто якщо у вас на ділянці категорично не росте кріп, а це щільні ґрунти, то ви можете зробити хорошу, добре дреновану, легку ґрунтову суміш у досить-таки пристойно великому горщику, посадити кріп “Карлик” і зібрати його врожай.

І той самий сорт підходить також і для вирощування, звичайно ж, у відкритому ґрунті. Рослина невисока та дуже компактна. Ось це той сорт, який добре вирощувати не по всьому городу, щоб він розповзався, а саме на грядці.

Сортів кропу досить багато, і якщо вам потрібен кріп і на зелень, і потрібні парасольки для засолювання, маринування (йдуть саме парасольки кропу), а комусь може бути потрібне і насіння, то на своєму городі найкраще вирощувати рослини кількох термінів дозрівання, щоб якомога довше користуватися зеленню.

Популярне

Подібні новини