Готуємо грядки під озимий часник: що і скільки вносити – розповів дідусь-агроном із 38-річним стажем

Озимий часник – це популярна культура серед городників. Однак, для отримання хорошого врожаю дуже важливо правильно підготувати ґрунт перед посадкою.

Озимий часник вирощувати нескладно: досить висадити його восени, і можна забути про нього до весни. Більше того, садити часник можна вже в жовтні, коли дачний сезон добігає кінця і з’являється більше часу для підготовки грядок та посадкового матеріалу.

Але кожен досвідчений городник знає, що для того, щоб отримати добрий урожай часнику, слід з осені ретельно підготувати ґрунт, внести потрібні добрива, які забезпечать культуру харчуванням протягом усього вегетаційного періоду.

Розповідаємо далі в матеріалі, як правильно підготувати грядки під посадку озимого часнику: які добрива і в якому обсязі слід вносити на 1 м² грядки.

Як підготувати грядки під озимий часник?

Органічні добрива

Для удобрення ґрунту можна використовувати органічні речовини в таких обсягах: одне відро перегною або компосту. Якщо земля глиниста, додають одне відро торфу. Для суглинистої землі також використовують одне відро торфу, але це потрібно, якщо основа ґрунту торф’яна. Якщо ж земля піщана, тоді варто додати одне відро глини та одне відро торфу.

Грядки під озимий часник готую за цією перевіреною схемою – збираю один із найкращих урожаїв у всьому селі
Грядки під озимий часник готую за цією перевіреною схемою – збираю один із найкращих урожаїв у всьому селі

Мінеральні добрива

Для підживлення ґрунту можна використовувати суперфосфат у кількості однієї столової ложки, а також нітрофоску в такій самій дозі. Крім того, можна використовувати один стакан доломітового борошна або вапна-пушонки.

Підготовка грядки починається у серпні: землю перекопують на глибину 18-20 см, вирівнюють та ущільнюють. Потім обробляють мідним купоросом (1 л на 10 м²) і накривають плівкою до посадки часнику. Але зверніть увагу, що терміни посадки варіюються залежно від вашого регіону.

Для обробки зубчиків часнику перед посадкою використовують розчин сечовини (1 ст. ложка на 10 л води) чи розприскують (2-3 л розчину на 1 м²). Через два тижні проводять друге підживлення з нітрофоскою або іншими добривами. Третє підживлення здійснюється у червні наступного року.

Популярне

Подібні новини