Часникова “математика”: точні дати посадки озимого часнику у 2024. Календар для всіх регіонів України

Коли ж садити озимий часник за місячним календарем восени 2024 року? Городники запевняють, що при осінній посадці головки часнику виростають значно більшими та щільнішими.

Вибір правильного часу для посадки часнику восени – це справжнє мистецтво. Ідеальний момент настає за три тижні до перших морозів. Якщо запізнитися, зубчики не встигнуть пустити коріння, а поспішиш – ризикуєш втратити паростки від раптових холодів. Для північних регіонів “часникова пора” починається вже у вересні. Досвідчені городники радять орієнтуватися на фази Місяця і віддавати перевагу періоду спадаючого Місяця.

Категорично не рекомендується садити будь-що в повний Місяць (один день) та в період Молодика, що триває три дні.

У жовтні можна не лише висаджувати часник, але й проводити підзимовий висів коренеплодів, таких як морква, буряк та редька.

Сприятливі дні для посадки: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 та 19 жовтня.

Не рекомендується працювати з рослинами під час Молодика (1, 2 та 3 жовтня) та повні (17 жовтня).

Городники назвали точні дати посадки озимого часнику у 2024
Городники назвали точні дати посадки озимого часнику у 2024

У листопаді місячний календар підказує городникам найсприятливіші дні для висадки рослин: 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 29 та 30 числа. А от під час Молодика (1 і 2 листопада) та повного Місяця (16 листопада) краще дати собі перепочинок від садово-городніх справ.

А тепер ми розповімо про головні секрети успішної посадки часнику.

Перш за все, запам’ятайте: часник – справжній гурман серед овочів і любить поживний ґрунт. На бідних землях на щедрий врожай розраховувати марно.

Тому за декілька тижнів до посадки часнику слід в землю додати перегній в розрахунку 1 відро на кожен квадратний метр. Окрім того, необхідно додати мінеральні добрива. Все це забезпечить хороший ріст майбутнього врожаю.

Також варто знати, що грунт не має бути кислим. Для розкислення грунту використовують деревну золу. 0,5 кг золи йде на кожен квадратний метр.

Але будьте обережні: на лужних ґрунтах із золою краще не перестаратися.

Дотримуючись цих простих правил, ви створите ідеальні умови для росту часнику і зможете насолодитися багатим врожаєм наступного року.

Популярне

Подібні новини