Розумні городники кладуть це в лунку під час посадки озимого часнику: “2 в 1” – і підкормка, і від шкідників

Настав час активних посівів під зиму. Важливо знати не лише, коли садити озимий часник, але і як це зробити так, щоб майбутній врожай вийшов багатим та нецікавим для шкідників.

Мало хто знає, але при всій своїй простоті часник – доволі вибаглива культура. Для нього важливо все: від складу ґрунту до поливів. Але від того, як ви посадите зубчики під зиму, багато в чому залежатиме доля часнику надалі. Найменший промах – і “пиши пропало”.

Помилки при висаджуванні озимого часнику

Перше і головне – на тому самому місці часник не садять рік у рік, обов’язково треба змінювати грядки. Найкращими попередниками для нього будуть огірки, гарбузи, диня та кавуни.

Не можна садити часник після моркви, буряка, цибулі, оскільки вони вже витягли з ґрунту всі корисні мікроелементи, а нові ще не з’явилися. Посадивши часник після цих культур, ви гарантовано отримаєте дрібний урожай.

Досвідчені городники розповіли, що покласти в лунку під час посадки озимого часнику
Досвідчені городники розповіли, що покласти в лунку під час посадки озимого часнику

Також дуже важлива глибина закладення часникових зубчиків. Не садіть на око. Простий спосіб вирахувати потрібну глибину: висота зубчика + 5 см + 1 см на живильну добавку.

Не забувайте про обробку посівного матеріалу, навіть якщо ви впевнені у здоров’ї свого часнику. Збудники хвороб мікроскопічні, побачити їх неможливо, а підхопити можна будь-де. Існують безліч препаратів для цього, а ще можна знезаразити часник марганцівкою. Розводите її у воді до темно-рожевого кольору і вимочуєте в розчині часник 2-3 години.

Що покласти в лунку під час посадки озимого часнику

Часник не любить кислі, лужні ґрунти. Якщо ви не робили раніше розкислення землі, то поживна розкислююча добавка при посадці часнику обов’язкова. Для її приготування на одну грядку необхідно змішати:

  • 1 столову ложку кормової крейди, яку можна купити в будь-якому зоомагазині;
  • 1 столову ложку гірчичного порошку;
  • 1 столову ложку тютюнового пилу;
  • 2 склянки компосту або перегною;
  • 1 склянку деревної золи;
  • 2 жмені будь-якого піску, але якщо ваш ґрунт важкий, додайте вдвічі більше.

Все добре перемішайте і підсипайте у лунки при посадці часнику. Дуже важливо наголосити на тому, що в жодному разі в лунку не можна додавати свіжий гній – цибулинні культури його не переносять. Якщо у вас велика грядка, то відповідно компонентів для підживки часнику треба більше.

Досвідчені городники розповіли, що покласти в лунку під час посадки озимого часнику
Досвідчені городники розповіли, що покласти в лунку під час посадки озимого часнику

Цю поживну добавку вносять на один зубчик приблизно по 1 ст. ложці. Простіше спочатку зробити лунки, потім пробігтися додати суміш, а вже потім потикати зубчики і одразу присипати землею.

Після посадки часник залишають у спокої, а перед заморозками прикривають невеликим шаром мульчі, для цього підійде все, що залишається після осінньої обрізки. Завдяки такій шубці часник не вимерзне, а навесні швидко піде в зріст, щоб влітку порадувати вас чудовим врожаєм.

Популярне

Подібні новини