Підслухала в черзі на базарі, які продукти категорично не можна класти в компост: взяла собі на замітку

Компост — неймовірно поживне добриво для городу. Готувати його легко, але навряд чи ви знаєте, які продукти 100% не варто додавати, аби підживка не скисла.

Компост — це мега поживне добриво, яке відомо нашим городникам з давніх-давен. Дійсно, щоб створити підживку багато зусиль, а тим паче знань не треба. Головне вчасно додавати відповідні інгредієнти та не забувати перегортати. Втім, не всі компоненти однаково корисні для компосту, а деякі навіть можуть зіпсувати не лише його, а й занести інфекцію у ґрунт на городі.

Падалиця — це як раз той самий випадок. Перші опалі плоди з’являються вже в червні, коли під деревами лежать дрібні зелені зав’язі. Сад таким чином розумно регулює своє навантаження, позбавляючись від тих пуп’янків, які не зможе “прогодувати” до стиглості.

Дачники розповіли, що найкраще посадити на компостній ямі
Що категорично не можна класти у компост: поради дачників

Заведено вважати, що такі плоди небажано класти в компост через можливі хвороби, які вони можуть переносити. Захворювання, як-от коренева гниль, іржа чи борошниста роса, можуть вижити у компостній купі, а після цього розповсюдитися на інші рослини в саду. Але тут не все так однозначно. Якщо яблука впали зі здорового дерева і не мають значних ознак захворювання, їх можна використовувати як органічну добавку до компосту.

Падалиця з незначними дефектами або просто трохи недозрілі яблука стануть чудовим інгредієнтом для майбутнього добрива. Важливо збирати такі плоди швидко, щоб вони не почали загнивати і не стали домом для шкідників. За два роки дозрівання компосту шкідливі організми, які могли б жити в яблуках, загинуть, і ви отримаєте чудове органічне добриво, безпечне для ваших рослин.

Як замінити компостну купу на городі
Що категорично не можна класти у компост: поради дачників

Не варто також додавати і уражені борошнистою росою та фітофторою помідори. Здається, що викидати просто так їх шкода, але не варто скупитися. Для компосту вони точно не згодяться, адже грибок може пережити зиму та дебютувати у теплому сезоні.

Популярне

Подібні новини