Як з величезною користю використати опале листя волоського горіха на дачі: це “добриво” увійшло в історію

Застосування листя волоського горіха в якості добрива стало важливим питанням для великої кількості городників. Воно може мати позитивний ефект, якщо правильно підходити до його використання.

Розповідаємо далі в матеріалі, як з неабиякою користю можна користуватися опалим листям волоського горіха на дачі.

Властивості листя волоського горіха

У листі волоського горіха міститься юглон, який є природним гербіцидом, що має здатність пригнічувати зростання інших рослин, у зв’язку з чим під деревом в основному нічого не росте. Найбільша частина юглону зосереджена в коренях, проте восени, після того як листя опало, його вміст істотно знижується.

А це значить, що опале листя, яке зібрали восени, можна застосовувати як добриво. Воно містить багато органічних речовин та корисних елементів, що позитивно впливають на ґрунт і рослини. Юглон швидко розпадається в землі, перетворюючись на живильне середовище для мікроорганізмів.

Використання листя волоського горіха на городі та в саду

Компост

Компостування – це один із найпопулярніших методів застосування листя волоського горіха на ділянках. Для цього його листя слід зібрати осінню та додати до компостної ями із перегноєм та азотним добривом.

Кожен із шарів необхідно дуже добре зволожувати, а зверху компост накрити за допомогою плівки. Весною компостну купу потрібно буде перевернути для того, щоб відбулося рівномірне дозрівання. Після цього приготовлений компост радять застосовувати для осінньої підгодівлі рослин у наступному році.

Зола

Спалювання листя горіха є ще одним поширеним способом прибрати юглон, адже при горінні така речовина розпадається. Зола, котра виходить, зазвичай використовується в якості добрива для зменшення кислотності землі.

Ці корисні способи використання опалого листя волоського горіха на ділянці сподобаються всім дачникам
Ці корисні способи використання опалого листя волоського горіха на ділянці сподобаються всім дачникам

Вона містить велику кількість мікроелементів та підійде для переважної більшості рослин. Однак її не радять для ґрунтів, які мають нейтральну реакцію.

Мульчування

Листя горіха – це чудовий матеріал для мульчування. Краще за все фахівці рекомендують застосовувати його для того, щоб захистити висаджені восени часник і цибулю, саджанці плодових дерев, цибулинних квітів та трояндові кущі.

Мульча сприяє утриманню вологи в ґрунті, запобігає втраті корисних речовин через вимивання та має антисептичні властивості завдяки вмісту юглону.

Які переваги застосування листя волоського горіха

Листя волоського горіха неабияк допоможе під час боротьби з різними хворобами і шкідниками рослин, оскільки має природний антисептичний ефект.

Використання його як компосту чи мульчі здатне збільшувати родючість землі та захищати рослини від негативної дії холодів. Отже, при правильному використанні листя горіха – це корисне добриво для підгодівлі рослин.

Популярне

Подібні новини