Бутонами ну просто засиплять: як правильно викопувати та зберігати цибулини гладіолусів восени та взимку

Правильне викопування та зберігання цибулин гладіолусів — це запорука їх здорового росту і яскравого цвітіння наступного сезону. Дотримуйтесь цих порад і ви зможете щороку вирощувати розкішні квіти.

Одним із ключових етапів догляду за гладіолусами є вчасне викопування цибулин. Сигналом до цієї процедури стає пожовтіння та відмирання листя. Зазвичай це відбувається через 30-40 днів після того, як квіти відцвіли. Оптимальний період для викопування — кінець вересня або початок жовтня, коли погода вже прохолодна, але земля ще не промерзла. Якщо затягнути з викопуванням, цибулини можуть почати гнити через осінню вологу, що призведе до їх втрати. З іншого боку, надто раннє викопування не дозволить цибулинам достатньо зміцнитися для зимівлі.

Як правильно їх викопувати?

Квітникарі розповіли, коли потрібно викопувати гладіолуси
Садівники розповіли, як правильно зберігати цибулини гладіолусів взимку

Для того, щоб не пошкодити гладіолуси, краще використовувати садові вили або лопату з тупим краєм. Викопуючи, втикайте інструмент на відстані 10-15 см від рослини, щоб не зачепити самі цибулини. Далі необхідно акуратно обтрусити ґрунт, але не бити по них, щоб не пошкодити, а тоді треба обрізати стебла на висоті 2-3 см від цибулини. Це допоможе запобігти гниттю під час зберігання.

Як підготувати до зберігання?

Садівники розповіли, як правильно доглядати за гладіолусами
Садівники розповіли, як правильно зберігати цибулини гладіолусів взимку

Після викопування цибулинки потрібно добре просушити. Для цього їх розкладають одним шаром у теплому та добре провітрюваному місці на 2-3 тижні. Ідеально підходить температура +25…+30°C. Важливо, щоб не попадало пряме сонячне проміння, оскільки це може спричинити їхнє пересихання.

Після того, як вони повністю висохнуть, необхідно видалити залишки коренів і відшаровані лусочки. На цьому етапі також варто провести їхню перевірку: хворі чи пошкоджені потрібно відкинути, щоб вони не зіпсували інші під час зберігання.

Для захисту від грибкових інфекцій і шкідників цибулини рекомендується обробити спеціальними фунгіцидами або розчином марганцівки (1% розчин), після чого їх потрібно додатково просушити.

Популярне

Подібні новини