Всі кажуть “облиш”, а я все ж копаю: 3 причини, чому восени не можна відмовлятися від перекопування городу

І ми, і наші предки кожної осені майже всією родиною традиційно, обов'язково і дружно кидаємо всі свої справи та рушаємо перекопувати власні городи, готуючи землю до зими.

А як же! Бо ж цей процес допомагає структурі ґрунту та знищенню шкідників, які можуть перезимувати в землі. Однак, останнім часом з’являються думки, що перекопування не завжди є обов’язковим, і іноді його можна замінити іншими підходами.

Чому все ж таки важливо перекопувати ґрунт восени?

Городники розповіли про помилки під час підготовки грядок для озимого часнику
Експерти розповіли, чому слід обов’язково перекопувати город восени

Ця трудомістка робота забезпечує доступ кисню до глибших шарів землі, що сприяє кращому росту кореневої системи рослин наступного сезону. Ґрунт стає пухкішим, а це дозволяє волозі проникати глибше, зберігаючи оптимальні умови для рослин.

Також восени в землі можуть залишатися личинки комах-шкідників та насіння бур’янів. Під час перекопування вони підіймаються на поверхню, де стають вразливими до замерзання або знищуються природними ворогами.

Особливо розпушування важливо для важких, глинистих ґрунтів, які можуть ущільнитися під час зими. Перекопування допомагає уникнути утворення кірки, що не дасть пробитися на поверхню рослинам навесні.

Отже, на яких ґрунтах перекопування обов’язкове?

  • Глинисті ґрунти
  • Суглинки

Коли перекопування не потрібне?

Городники розповіли, чим можна мульчувати восени
Експерти розповіли, чому слід обов’язково перекопувати город восени

Існують ситуації, коли перекопування можна уникнути. Наприклад:

У вас на городі — легкі, піщані ґрунти. Вони самі по собі мають хорошу аерацію і дренаж, тому їх можна не чіпати восени. Однак, вони швидко втрачають вологу і потребують частого поливу та мульчування.

Якщо ви регулярно вносите компост або перегній і мульчуєте ґрунт, його структура може залишатися пухкою без перекопування. Коли ж вирішили не перекопувати город восени, хорошою альтернативою стане посадка сидератів, тому що вони виконують кілька важливих функцій. Бобові культури, наприклад вика або люпин, збагачують ґрунт азотом.

Покриваючи ділянку зеленим покривом, рослини-помічники захищають землю від впливу вітру та дощів, які можуть змивати корисні речовини. Коріння сидератів допомагає розпушувати ґрунт.

Популярне

Подібні новини