Компостування без турбот: свекруха розповіла, як робить якісне добриво для городу з побутових відходів

Забудьте про дорогі добрива та постійну утилізацію відходів. Завдяки компостуванню можна спростити власне життя та значно покращити врожайність вашого городу.

Компостування — це не лише екологічно чистий спосіб утилізації відходів, але й практичний метод створення якісного добрива для городу. Багато людей, особливо в селах, вже активно використовують компост, щоб збагачувати ґрунт і покращувати врожайність рослин.

Особливості компостування

Це процес вимагає мінімальної уваги від людини, бо органічні матеріали розкладаються та перетворюються на корисне добриво самостійно. Він передбачає використання різноманітних відходів, як овочі, фрукти, листя, трава, картон і навіть яєчна шкаралупа. Важливо, щоб матеріали, які ви використовуєте, були органічними, адже саме вони сприяють утворенню та розвитку корисних мікроорганізмів у ґрунті.

Переваги компостування

Найголовнішою серед усіх переваг є економічна вигода. Самостійне створення компосту дозволяє зекономити на купівлі добрива. Причому за якістю та ефективністю воно не поступатиметься фабричному, а іноді навіть переважатиме його. Також компостування дозволить не турбуватися про утилізацію органічних відходів. А це не лише спростить вам життя, але й позитивно вплине на екологічну ситуацію навколо.

Простий домашній спосіб компостування з використанням харчових відходів
Простий домашній спосіб компостування з використанням харчових відходів

Правила використання компосту

Щоб якість домашнього добрива була максимальною, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  • Рівномірно додавайте зелені (трави, овочі, фрукти) та коричневі (листя, гілки, картон) матеріали для оптимального розкладання відходів.
  • Періодично перевертайте компостну купу, щоб створити повітрю доступ до всіх її частин.
  • Контролюйте вологість, оскільки занадто сухий та дуже мокрий компост не розкладатиметься належним чином.
  • Додайте черв’яків чи спеціальні активатори з бактеріями та грибами, які дозволяють швидше розкладатися органічним матеріалам.

Дуже важливо не додавати у компостну яму небажаних компонентів. Це стосується олії, жирів, насіння бур’янів, залишків хворих рослин тощо.

Популярне

Подібні новини