Замість гною: 3 ефективні добрива-розпушувачі для ґрунту восени – земля після них в 100 разів родючіша

Перекопування городу... З усіх занять на дачі, це, мабуть, найбільш неулюблене. Погоджуєтесь? Розповідаємо, як "профілонити" восени і замінити працемісткий процес внесенням добрив.

Жовтень — це не тільки завершення сезону врожаю, але й час для підготовки ґрунту до зимового сну та весняного відродження. Ну, вам точно не варто розповідати, що саме восени закладається фундамент майбутньої врожайності. І хоча багато хто радить просто перекопати землю, є куди простіші і менш марудні засоби підживити город.

Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост
Городник розповів, які добрива краще використовувати для розпушення землі

Одним із таких природних багатств є компост. Його не можна недооцінювати, адже цей повільно розкладений органічний матеріал здатен подарувати ґрунту не лише поживні речовини, але поліпшити його структуру. Якщо підживити ним землю зараз, то протягом довгого часу вона зберігатиме свої корисні властивості, стає більш пухкою та повітропроникною.

Ще однією знахідкою для ґрунту є торф. Але не кожен знає, що його потрібно правильно обирати. Верховий торф, що містить багато органіки, часто використовується для підвищення вологомісткості ґрунту, але має незначний вміст поживних речовин і здатен підкислювати землю. Його можна використати на ділянці, де будуть рости гортензії.

Натомість низинний торф з його слабокислим середовищем — справжнє джерело поживних елементів. Ця природна речовина здатна створити ідеальний баланс у ґрунті, сприяючи його зволоженню та поліпшуючи структуру.

Городник розповів, які добрива краще використовувати для розпушення землі

Звісно, не можна оминути увагою й традиційні органічні добрива, такі як гній чи курячий послід. Але навіть тут є нюанси. Свіжі органічні речовини слід вносити під перекопування, аби уникнути опіків кореневої системи рослин. Вони діють на ґрунт повільно, поступово, і після їх застосування земля залишається родючою протягом кількох років. Важливо, що такі добрива використовують раз на три-чотири роки, аби не перенаситити землю та дати їй можливість рівномірно увібрати всі поживні речовини.

Популярне

Подібні новини