Дідусь-агроном пояснив, чим відрізняється компост від перегною: цю різницю треба враховувати при внесенні

Багато городників-початківці не бачать різниці між компостом і перегноєм. Хтось трактує перегній надто широко, а хтось плутає ці два поняття. А тим часом різниця між компостом і перегноєм принципова.

Компост та перегній: що це таке?

Перегній – це органічне добриво, так би мовити, гній 4-го ступеня. Його ще називають у літературі “перегній-сипець” через характерну структуру. Він є пухкою, землистою масою темного кольору. Добре кришиться і розсипається.

Проте внаслідок тривалого зберігання він втрачає більшу частину поживності. Його ефективність порівняно зі свіжим і напівперепрілим гноєм знижується на 30-50%. По суті, це просто хороша, родюча і, головне, нова та не втомлена земля.

Усього існує чотири найпоширеніші види гною: свіжий гній, напівперепрілий гній, перепрілий гній та перегній-сипець.

Свіжим вважається гній, що зберігався не більше місяця. У сільському господарстві він мало використовується. Вноситься тільки під культури, що стеляться: огірки, кабачки (під гарбузові). За його використання є певні ризики – це засмічення грядок насінням бур’янів, зараження гельмінтами та хвороботворними бактеріями.

Через 2-3,5 місяці зберігання свіжий гній перетворюється на напівперепрілий. Термін перетворення залежить від температури навколишнього середовища. Чим холодніше, тим довше. Напівперепрілий гній – найпопулярніший корм для рослин. Сміттєвого насіння і збудників у ньому майже немає, а корисних поживних речовин – достатньо.

Третя стадія мінералізації гною – перепрілий гній. У цю стадію продукт переходить приблизно через 4-5 місяців зберігання.

Виявляється, компост суттєво відрізняться від перегною. Врахуйте ці відмінності під час внесення
Виявляється, компост суттєво відрізняться від перегною. Врахуйте ці відмінності під час внесення

І четверта стадія мінералізації – перегній. Його можна сміливо підсипати у грядки, не боячись отруїти рослини азотом. Ним можна мульчувати, розпушувати ґрунт. Усі поживні елементи в ньому знаходяться в формі, що легко засвоюється рослинами.

Що таке компост?

Компост – це добриво, отримане в результаті розкладання різних органічних речовин під впливом діяльності мікроорганізмів. У сільському господарстві компост отримують шляхом перемішування соломи та пожнивних залишків із гноєм. Це корисний продукт утилізації гною.

У дачному житті компост – продукт переробки будь-яких органічних залишків, укладених шарами з додаванням меліорантів та мінеральних добрив. Правильний готовий компост – однорідна, пухка субстанція. За поживністю компост можна порівняти з напівперепрілим гноєм.

На відміну від гною, який, по суті, є землею, правильно приготовлений компост – мікробіологічний препарат. У ньому міститься велика кількість корисної ґрунтової мікрофлори. Він збагачує та лікує ґрунт.

Отже, компост та перегній – речі різні, хоча перегній теж виходить у процесі компостування. До речі, компост, що перележав, також втрачає свої корисні властивості і стає перегноєм.

Популярне

Подібні новини