Опале листя в жовтні не згрібаю: роблю з ним 1 просту дію і виснажена земля після сезону стає чорноземом

Якщо ви плануєте прибирати опале листя — відкладіть інструмент допоки не прочитаєте цей матеріал. Редакція сайту "Добрі новини" розповідає, чому все краще лишити, як є.

А вже осінь прийшла у мій сад… З кожним днем ця пісня стає дедалі щемливішою, адже жовтень впевнено крокує Україною і шансів на повернення тепла фактично не лишається. Сади засипає листя і чимало дачників замислюється: а чи не настав час згрібати його?

Мовляв, город виглядає негарно, в опалій масі заводяться жуки та і взагалі, наші бабусі те все не те що згрібали, а регулярно палили. Тепер це робити не варто, адже за такі дії може і пожежна служба приїхати, а загалом і штраф можна отримати.

Експерти розповіли, як приготувати ефективний компост з опалого листя за лічені хвилини
Експерти розповіли, як з опалого листя приготувати добриво

Втім, листя може стати справжнім помічником на дачі, адже у природи не буває нічого зайвого.

Ну, в першу чергу, ця неприглядна коричнева маса може перетворитися на цінний матеріал — перегній. Хоча вона не містить багато поживних речовин, але як доповнення до вже наявних компонентів підходить ідеально, а також привертає дощових черв’яків, роблять гумус пухкішим і більш родючим. Для цього зібраного листа потрібно скласти компостну купу і залишити на рік, поступово перегораючи. За цей час воно розкладеться, і перегній буде готовий до використання.

Як приготувати компост з опалого листя
Експерти розповіли, як з опалого листя приготувати добриво

Перед тим як додати листя в компост, його краще подрібнити, щоб воно швидше розкладалося. Листя можна звертатися шарами з перегноєм або звичайним обґрунтуванням. Перший шар — подрібнена маса, другий — перегній. За цей рік компост стане цінним добривом для рослин.

Опале листя також може служити чудовим утеплювачем для рослин, які бояться морозів, наприклад, для троянд або гортензій. Головне — використовуйте сухий й здоровий лист, щоб уникнути поширення хвороби і шкідників.

Популярне

Подібні новини