Такі відходи сміливо можна кидати в компост: про 4 з них я й не здогадувалась – благо, свекруха підказала

Компост – це ідеальне органічне добриво для саду та городу. Він утворюється в результаті розкладання органічних матеріалів рослинного та тваринного походження. 

Компост можна готувати як у купі, так і в ямі. Нині продаються спеціальні контейнери для компостування, але їх можна виготовити самостійно, використовуючи, наприклад, піддони або дошки. Компост може приготувати кожен, необхідно лише знати основні правила.

Що стосується матеріалів для компостування, важливо розуміти, що можна класти в компост, а що – ні.

До компосту можна сміливо додавати плоди, такі як яблука, груші, сливи та інші. Не варто боятися хвороб плодових дерев, оскільки вони не передаються на овочеві культури. З тієї ж причини можна додавати в компост листя дерев, як плодових, так і неплодових. Однак, кісточкові плоди, такі як сливи, абрикоси та вишні, краще класти в окрему купу, оскільки їхні кісточки можуть не перегнити за один сезон. Якщо ж їх небагато, можна не розділяти.

Експерти розповіли, які відходи підійдуть для компосту
Експерти розповіли, які відходи підійдуть для компосту

Цитрусові шкірки також підходять для компосту, хоча існує думка, що вони закисляють компост. Насправді, для цього потрібно додати велику кількість кірок. Невелика кількість цитрусових відходів, яка зазвичай утворюється в побуті, не вплине на загальний склад компосту.

Харчові відходи, як рослинного, так і тваринного походження, також можна компостувати. Виключення становлять великі кістки, оскільки вони довго перегнивають і можуть привертати увагу тварин, які їх розкопуватимуть.

Рослинні залишки, включно з бадиллям овочевих культур, також придатні для компостування. Однак, існує ризик поширення хвороб овочевих культур. Для цього рекомендується додавати препарати на основі триходерми, які пригнічують збудників хвороб. Такий розчин слід ретельно проливати на компостну купу.

До компостної купи сміливо можна класти папір, паперові серветки, туалетний папір і навіть використані журнали, газети та картон, попередньо подрібнені.

Натуральні тканини також підходять для компостування, але штучні матеріали, такі як пластик, поліетилен чи спанбонд, категорично заборонено класти в компост.

Популярне

Подібні новини